neděle 4. března 2018

Co jsem také přečetl_______________ Dvě holmesiády z pera Anthony Horowitze

Spisovatel Anthony Horowitz jako první po mnoha letech získal oficiální svolení od dědiců práv na dílo Arthura Conana Doyla, aby legendárního Sherlocka Holmese oživil

Watson sedí v domově důchodců a vzpomíná. Sbírka příběhů, které se svým milovaným Holmesem prožil, nebude kompletní, dokud nezaznamená ještě ten poslední, v němž nešlo o nic méně než o záchranu britského impéria.
Píše se rok 1890 a u dveří bytu číslo 221B v ulici Baker Street zvoní vyděšený obchodník s obrazy, jehož v mrazivých londýnských ulicích sleduje záhadný cizinec s čerstvou jizvou v obličeji. Zdánlivě triviální případ, který Sherlocka Holmese a Johna Watsona zavede do nejhlubšího londýnského podsvětí, kde několikrát zaslechnou zlověstné sousloví „Dům hedvábí“. Co se skrývá za tímto podeřelým označením? Jakmile se začnou objevovat první mrtví, případ se mění v drtivou noční můru. Dvojice vyšetřovatelů postupně odhaluje tajemné spiknutí, jehož odhalení hrozí otřást samotnými základy Britského impéria.
Horowitzův první román Dům hedvábí (The House of Silk), vydaný v roce 2011, měl neuvěřitelný úspěch. 
Autorovi se podařilo navodit přesnou atmosféru Londýna konce 19. století, dokonce dokázal vystihnout i Doylův styl tak, aniž by byl považován za pouhého napodobovatele.
A podobné je to i s jeho druhou knihou, která nese jméno Holmesova největšího nepřítele a nejobávanějšího zločince, jenž ovládl celý Londýn – Moriarty. Kniha o Sherlocku Holmesovi bez Sherlocka Holmese nás přivádí do situace, kdy světoznámý detektiv a jeho úhlavní nepřítel při vzájemném souboji umírají ve vodách Recheinbašských vodopádů. Holmes i Watson jsou již mrtví, jak tedy Horowitz zvládl oživit jejich příběh? Jednoduše! Do Evropy přijíždí Frederick Chase, starší vyšetřovatel Pinkertonovy detektivní kanceláře v New Yorku, který má informace o tom, že Moriartyho rychle nahradil americký génius a kriminálník Clarence Devereux a nyní řádí v Londýně. Chase a jeho pomocník Athelney Jones ze Scotland Yardu, kteří až příliš podezřele připomínají Holmese a Watsona, se ho s využitím starých dobrých holmesovských taktik pokusí dopadnout... Podaří se jim to? A dokáží vyplnit prostor, který v detektivním světě zanechali Holmes a Watson? Horowitz v knize dokonale vystihl náturu Doylových příběhů i přesto, že pracoval s jinými hlavními postavami. A jde ještě o pár kroků dál. Dá se říct, že se mu podařilo Doyla trumfnout v nápaditosti detektivní zápletky, nebo minimálně v jejím řešení. Román Moriarty je drsnější než jakákoliv Doylova kniha, dějové zvraty jsou nečekané a překvapivé, nakonec člověku ale dojde, odkud vítr vane.
*  *  *
Anthony Horowitz (*1955) je renomovaný autor předloh k detektivním seriálům (Vraždy v Midsomeru, Foylova válka a Hercule Poirot) a příběhů pro děti i dospělé z oblasti hororu a fantasy. Za své knihy získal nespočet cen. Jako první po mnoha letech získal oficiální svolení od dědiců práv na dílo A. C. Doyla, aby v Domu hedvábí nezapomenutelnou postavu legendárního detektiva opět oživil. Román tak doplňuje slavný kánon případů Sherlocka Holmese a je neocenitelným přírůstkem do knihovničky všech milovníků detektivní literatury.
Anthony Horowitz často také píše pro televizi, mimo jiné i pro oblíbené seriály, jako Vraždy v Midsomeru, Hercule Poirot nebo Foylova válka. Jeho manželkou je televizní producentka Jill Greenová a spolu se syny Nicholasem a Cassianem žijí v severním Londýně.

Žádné komentáře:

Okomentovat