pátek 19. ledna 2018

Co jsem také přečetl____Zasněžená žena

První ze série detektivek nejpopulárnější finské autorky Leeny Lehtolainen

Hrdinkou celé série je mladá energická inspektorka (a později komisařka) Maria Kallio. Detektivka Zasněžená žena začíná tím, že ze zámečku Rosberga nedaleko Helsinek, v němž působí centrum pro pomoc ženám ve složitých situacích, jednoho zimního dne náhle zmizí jeho zakladatelka, známá psycholožka Elina Rosbergová, která je o několik dní později nalezena zmrzlá v lese. Případ zpočátku vypadá jako nešťastná náhoda, ale postupně se komplikuje. Při jeho vyšetřování se dostáváme do severofinské vesnice, v níž působí přísná náboženská sekta, do erotické restaurace v Helsinkách či do chaty na břehu jezera, v níž se zabarikádoval uprchlý vězeň s policistou jako rukojmím... Kromě střídání zajímavých prostředí autorka umí dobře stupňovat napětí až k velmi překvapivému odhalení skutečného viníka, který v pozadí „tahal za nitky“ a manipuloval s lidmi.
*  *  *
Leena Lehtolainen (*1964) je nejpopulárnější finská autorka detektivek. Její velmi čtivé romány v sobě spojují tradici psychologicky propracovaných příběhů, v nichž do současných zločinů často zasahují dávné události, s prvky civilních severských detektivek, z nichž se hodně dozvíme o běžném životě v současném Finsku. 
Maria Kallio je hlavní postavou již devíti románů a v roce 2003 se stala také hrdinkou úspěšného třináctidílného televizního seriálu. Leena Lehtolainen však napsala i několik dalších detektivních románů, dvě sbírky krimipovídek a mnoho jejích románů bylo zdramatizováno do podoby divadelní či rozhlasové hry. Její knihy nemají úspěch jen ve Finsku, byly přeloženy už do více než deseti jazyků. Zasněženou ženu vydalo česky havlíčkobrodské nakladatelství Hejkal, přeložila samozřejmě Markéta Hejkalová.

Žádné komentáře:

Okomentovat