úterý 23. ledna 2018

Co jsem také přečetl__Nebojte se Ameriky

Lákalo by vás vydělávat si na živobytí v jiné měně než v korunách? Chtěli byste bydlet pod palmami na pobřeží oceánu? Pokud máte dobrodružnou náturu, není obtížné si to vyzkoušet. Říká autor knihy Martin Gilar

Není to dobrodruh, který si sbalí pět švestek a zapíchne tužku na nějaké místo v atlase. Je to vědec, vystudoval na VŠCHT v Praze analytickou chemii a v roce 1996 odjel na chvíli do USA. Ta chvíle trvá dodnes a proto máme možnost se podívat do Ameriky jinak, než jen na pár dní.
Druhé a rozšířené vydání knihy líčí autorovy postřehy z dlouholetého života za oceánem. Můžete v něm najít nejen tipy pro turisty, ale i porovnání kladů a záporů všedního života v USA. Dozvíte se například o tom, jak dlouho trvá, než zvládnete angličtinu, co vám bude v americké kuchyni chutnat (a čemu se raději vyhnout) a jak získat Zelenou kartu. Kniha se špetkou ironie a pořádnou dávkou humoru porovnává život v Čechách a ve Spojených státech. Dozvíte se více o Americe pohledem zevnitř, o americké národní hrdosti, výchově dětí, školství, nebezpečí termitů a proč Texasané tak milují zbraně. A také něco o záludnosti amerických záchodků, náboženství, historii a životě amerických indiánů.
Čtení je to vtipné a mluví o věcech, se kterými se denně potkáte. Nevyprávějte vtipy o černoších, Arabech a přistěhovalcích, naučte se relaxovat při čtení anglických knížek a pochopte, že Santa je americkou „vášní“ a dostává před svou návštěvou přes milion dopisů s adresou Santa Claus, Severní pól. Všechny putují do speciálních boxů – ale ani Martin Gilar neví, co se s nimi pak stane.
Knihu můžete číst jako neobvyklý bedekr, vtipné příběhy z cizí země, nebo návod pro potenciální emigranty. A to všechno bez zbytečného lelkování – takže budete číst jednu kapitolu za druhou, dokud se nedostanete k přiznání autora: „Tato kniha nemá věnování. Vnímavý čtenář pochopil, že jsem ji psal především pro sebe.“
*  *  *
Autor příběhů Martin Gilar (*1966) žije ve státě Massachusetts, kde vystřídal zaměstnání v biotechnologické společnosti, na soukromé univerzitě a v současnosti působí jako výzkumník ve firmě Waters. Kromě vědeckých studií v oboru bioanalytické chemie (odborníky ceněných, ale pro laiky nestravitelných) je i autorem vědeckofantastických povídek, v nichž hlavní roli hrají šílení vědci, biotechnologie a genetika, publikovaných v časopise Ikarie, sbornících Mlok a jinde. Jednotlivé kapitoly knihy Nebojte se Ameriky vycházely v letech 2006 až 2012 v časopise Interkom.

Žádné komentáře:

Okomentovat