pátek 24. listopadu 2017

Co nového ve Světlé (X)

Jen si nemyslete, že se v malém městečku nic neděje. Pravda, někdy jsou to maličkosti jako nová fasáda či oplocení, jindy jsou to události grandiózní, byť zatím jenom v plánu, jako stavba sportovní haly, cyklostezka ze Smrčné přes Stvořidla do Ledče – a když už je zmínka o Smrčné, tak přestavba bývalého domova důchodců. A co teprve přerod restaurace Česká koruna na mateřskou školku?

Dům čp. 6, stojící takřka na samém začátku Nádražní ulice, dostal během uplynulého měsíce novou slušivou fasádu. Na rozdíl od sousedního domu čp. 27, který je v soukromém vlastnictví, patří městu a o jeho nový vzhled se postarali pracovníci příspěvkové organizace TBS Světlá nad Sázavou.
Nový kabát má také dům čp. 207, který se nachází rovněž v Nádražní ulici, tentokrát naproti Weinsteinově vile, jak se dodnes říká sídlu základní umělecké školy:

O tom, že altánek na levém břehu Sázavy, známý jako Turecký pavilon, prochází rekonstrukcí, jsem už na tomto blogu psal zde. Poté, co byla celá střecha snesena, byla na nové trámy usazena cibulovitá báň pobitá novými prkny a prozatím přikrytá jen fólií. Tesařské, pokrývačské a klempířské práce provádí firma Pavel Pojezný z Dolního Města, jeřáb byl z firmy Montraz Dolní Březinka.


3 x foto kenarfas

Před budovou školy v Komenského ulici pokáceli pracovníci TBS Světlá nad Sázavou několik tújí...
... a pustili se do likvidace starého a instalace nového zábradlí.
V Komenského ulici čp. 750, kde kdysi sídlil Uniprojekt, později sklářská huť a brusírna skla Antonína Málka a dnes provoz sklářské firmy BOMMA,...
... otevřela tato společnost prodejnu skla:
Od října funguje ve Světlé nad Sázavou senior taxi. Lidé nad 65 let, nebo majitelé průkazu ZTP či ZTP/P si mohou den předem objednat na telefonním čísle 774 162 097 odvoz například k lékaři, na nákupy nebo třeba na úřady. Jedna jízda po městě přijde na padesát korun, z místních částí sedmdesát korun, za 150 Kč je možnost nechat se odvézt do Ledče nad Sázavou nebo Havlíčkova Brodu a za tři stovky do Jihlavy. Senior taxi provozuje příspěvková organizace TBS od pondělí do pátku od 6.30 do 14.30 hod. Místo nástupu si určují sami klienti, jedna osoba jako doprovod má jízdu zdarma.
A teď k plánům zmíněným v úvodu. Tady je vize přestavby domova důchodců ve Smrčné:
Na jeho místě stála původně restaurace Na Závisti (ručně kolorovaná pohlednice je z roku 1911 a vydal ji světelský nakladatel Václav Wildman):
V roce 1949 byl dřevěný penzion změněn na domov důchodců. Po požáru v roce 1955 byl objekt přestavěn na zděný dům. V 90. letech v něm žilo 60 klientů v průměrném věku 82 let, o něž se staral 26členný personál. O budovu se v restituci přihlásil původní majitel, a tak se město Světlá nad Sázavou rozhodlo zřídit nový domov důchodců s kapacitou 80 lůžek. Stavba nového domova byla započata v roce 1997 a 1. září 2000 se 60 klientů a personál slavnostně přestěhovali do nového objektu. Stavba byla plně hrazena ze státních dotací, náklady dosáhly výšky 122 miliónu korun. Budova ve Smrčné byla od té doby neobydlená a začala pomalu chátrat.
*  *  *
Pokud jde o přerod kdysi oblíbené, ale v posledních letech skomírající restaurace Česká koruna v mateřskou školku, byl jsem tam 23. listopadu udělat pár fotek a následující den byl poslední, kdy se čepovalo pivo. Ovšem jen pro členy klubu, protože zákaz kouření ve vnitřních prostorách provozovny stravovacích služeb, tj. ve všech restauracích, barech, vinárnách, kavárnách, čajovnách, klubech, hospodách, diskotékách a dalších podobných zařízeních (platný od 31. května 2017) se dal obejít jedině tak, že skupinka lidí založila klub, do něhož nečlenové neměli přístup...

Žádné komentáře:

Okomentovat