úterý 21. listopadu 2017

Co jsem také přečetl__Operace Stonewall

Další napínavý příběh z pera (spíše klávesnice :-) Jiřího Šulce z druhé světové války, který tentokrát vykresluje náročné aktivity spojeneckých sil v Biskajském zálivu, kde hráli významnou roli i příslušníci 311. československé bombardovací perutě RAF.

Děj se odehrává ke konci roku 1943 a vrcholí o Vánocích. Německé námořnictvo zahajuje novou etapu jedné ze svých nejúspěšnějších operací – z Dálného Východu vyplouvá pět osamělých, rychlých lodí s cílem prorazit britskou námořní blokádu a dopravit v rozhodujícím roce války do Říše nedostatkové suroviny pro válečný průmysl.
Operační zpravodajské centrum britské Admirality o jejich cestě ví. Jak ale objevit tyto „lamače blokády“ dřív, než se ocitnou v Biskajském zálivu, pod ochranou ponorek, válečných lodí a letounů Luftwaffe? Odpovědí je operace Stonewall – Kamenná zeď. Spojené síly Královského námořnictva a Královských vzdušných sil musí přehradit Atlantik a lodě se surovinami za každou cenu zastavit.
I když to ještě netuší, osm mužů z posádky bombardéru B-24 Liberator československé 311. perutě RAF se stane klíčovými hráči celé operace. Jen na nich bude záležet, zda Alsterufer, nejdůležitější z pětice lamačů spojeneckou blokádou pronikne.
Na hladině Atlantiku začíná hra na kočku a na myš. Hra, ve které vyhrát může jen jeden – ale prohrát mohou všichni…
Kniha přesně rekonstruuje události, ke kterým ve zlomovém roce války skutečně došlo. Tento příběh o lidské odvaze a odhodlání opět dokazuje, že skutečný život je často mnohem napínavější než jakákoli fikce.
Bez zajímavosti není ani závěrečná, téměř pětistránková Poznámka autora, ve které se čtenář ve zkratce dozví o dalších osudech hlavních postav po skončení války.
*  *  *
Od téhož autora už jsem četl dvě výborné knížky: Zrádci a Operace Bruneval.

Žádné komentáře:

Okomentovat