sobota 23. září 2017

Co nového ve Světlé (IX)

Po několika měsících je čas podívat se, co je nového ve městě

Zasloužené pozornosti Světeláků se dostalo rekonstrukci Školní ulice, která odbočuje z Lánecké k areálu základní školy. Práce začaly v červenci razantním zásahem do současné zeleně i vozovky.
Nová podoba postupně dostávala obrysy, ale záhadou zůstávala stavba mezi školou a hřbitovem. Že by kruhový objezd?
Ano i ne. Oficiální název je obratiště ve tvaru miniokružní křižovatky a má – cituji – „zajišťovat bezpečné a plynulé otáčení vozidel přivážejících děti do základní školy“.
Ale jak se ukázalo, řidiči přišli ještě na další způsob jeho využití.
Fotografii mi poskytl jeden nejmenovaný kolega
Další zdaleka viditelnou činností je rekonstrukce Tureckého pavilonu. Tak se nazývá šestiboký altán s cibulovitou střechou, stojící na břehu Sázavy v blízkosti splavu. Je nemovitou kulturní památkou postavenou na začátku 19. století, naposled sloužil jako skautská klubovna, ale v současné době je v poměrně špatném stavu. Město proto nechalo v roce 2015 vypracovat projektovou dokumentaci a letos v srpnu začaly práce na obnově a zprovoznění pavilonu. 
Jsou rozděleny do tří etap, tu letošní provádí firma Pavel Pojezný z Dolního Města. Jedná se o práce tesařské (krov a kazetový strop), pokrývačské, klempířské a pasířské (střešní plášť).
Při snímání staré břidlicové střešní krytiny se ukázalo, že konstrukce krovu je v mnohem horším stavu, než se předpokládalo. Cibulovitá střešní konstrukce byla tedy snesena a postavena na zem. Je zřejmé, že rekonstrukce se protáhne a bude i finančně náročnější...
V polovině září pracovníci příspěvkové organizace TBS Světlá n. S. vybudovali na hřbitově 44 nových urnových míst, která jsou nyní na prodej. Cena jednoho urnového místa činí 7 139 Kč včetně DPH.
V současné době probíhá na západní straně hřbitova stavba nové kamenné zdi, která nahradí nevyhovující zeď z bílých cihel, která měla mělké základy, hrozilo její zřícení a poškození hrobů. Nová zeď se staví z žulových kvádrů o rozměrech 40 x 20 x 30 cm, pocházejících z lomu Horka v Dolní Březince. Práce na nové zdi poněkud pozdržela krádež sedmdesáti kamenů, ke které došlo v polovině září.

Žádné komentáře:

Okomentovat