neděle 16. dubna 2017

Po stopách_____________________ ____ Běhu městem Jarmily Kratochvílové

Jubilejní 30. ročník turistického pochodu, který – jak jeho název napovídá – kopíruje trasu patnáctikilometrového Běhu městem Jarmily Kratochvílové a pořádá jej KČT, odbor Golčův Jeníkov.

V deset hodin dopoledne odstartoval 33. ročník Běhu městem Jarmily Kratochvílové, na který se přihlásilo 143 běžců. První tři místa v kategorii mužů obsadili běžci z Keni (nejrychleší měl čas 00:46:35) a první tři místa v kategorii žen běžkyně rovněž z Keni! Světeláci František Tichý doběhl osmnáctý s časem 00:56:44, Jindřich Procházka skončil na 56. místě s časem 01:09:57. Poslední byl osmdesátiletý Vinca Mojžiš z KČT Havlíčkův Brod s časem 02:18:24. 
Běh nese jméno golčovojeníkovské rodačky, legendární atletky Jarmily Kratochvílové (*1951), držitelky dosud nepřekonaného světového rekordu v běhu na 800 metrů v čase 1:53,28, který vytvořila 26. července 1983 v Mnichově.
Nápad pořádat v Golčově Jeníkově silniční vytrvalecký závod na 15 kilometrů se zrodil někdy v roce 1984 v místní organizaci SSM (Socialistického svazu mládeže). O Bílé sobotě před Velikonocemi 1985 se konal první ročník – v podmínkách, které dnes budí úsměv i údiv. Start a cíl na fotbalovém hřišti, kde nebylo žádné zázemí pro běžce ani pro časoměřiče, a špatně změřená trať, která byla o 1,8 km delší(!) než deklarovaných 15 km. Avšak účastnilo se jej 78 závodníků, jméno Jarmily Kratochvílové sem přilákalo i tehdejší ženskou vytrvaleckou špičku a sportovní redakci ČT. Pátého ročníku se v roce 1989 zúčastnilo rekordních 271 běžců, od roku 2001 se běh koná o Velikonoční neděli.
*  *  *
Na startu pochodu, který byl jako obvykle před budovou radnice na náměstí TGM, se odpoledne ve 14.30 sešlo na dvacet turistů. 
Foto Radovan Šubín
Trasa vedla po silnici přes Kobylí Hlavu... 
... do Chrtníče, po modré turistické značce přes Okrouhlík k hájence Hrbolka, lesem k silnici spojující Leštinu u Světlé s Golčovým Jeníkovem a po ní kolem palírny Chlumek do cíle. Ač meteorologové předpovídali časté přeháňky, trasu jsme absolvovali bez pláštěnek a deštníků, jen vítr byl chvílemi docela nepříjemný. 
Diplomy, které JUDr. Holý uděloval pod mostem na obchvatu města, byly s podpisem Jarmily Kratochvílové.

Žádné komentáře:

Okomentovat