pátek 3. února 2017

Co jsem také přečetl________Pentagram

Budu se trapně opakovat, ale nemohu si pomoct – každá další detektivka Jo Nesbøa s detektivem Harry Holem je lepší než ta předchozí. Tahle je pátá v pořadí a přenáší čtenáře do letního Osla.

Začíná období prázdnin a dovolených a město zasáhla vlna letních veder. V jednom bytě nedaleko hřbitova Našeho Spasitele začíná ze stropu něco kapat do hrnce s vařícími se bramborami. Ve vodě se tvoří drobné černé chuchvalce, je to sražená krev! To dobou leží ve svém bytě v Sofiině ulici Harry Hole – opilý, opuštěný a suspendovaný. Ve zběsilém, ale neúspěšném honu za usvědčením svého policejního kolegy Toma Waalera z vraždy zradil všechny své blízké. Za čtyři týdny bude bez práce. 
Vtom zvoní telefon. Šéf oddělení vražd povolává Harryho k podivnému nálezu – zavražděná žena s odseknutým prstem a diamantem tvaru pentagramu. Harry Hole dostává svůj poslední případ, víceméně zásluhou faktu, že většina jeho kolegů má dovolenou. Bude pracovat společně s jediným kolegou, který právě nemá dovolenou, s Tomem Waalerem, jenž Harrymu učiní jistou nabídku. Vzápětí zmizí beze stopy Lisbeth, manželka známého producenta Willyho Barliho, který chystá premiéru muzikálu My Fair Lady, v němž měla jeho žena hrát hlavní roli. A na policii dorazí v obálce useknutý prst. Stojí za Lisbethiným zmizením její manžel, jak tvrdí tzv. Holeův první zákon, anebo někdo jiný? Brzy se ukáže, že policie má co do činění se sériovým vrahem. Harry je specialista a expert na tyto případy, postupně luští složitou spleť symbolů s cílem objasnit motiv a samozřejmě vraha. Zároveň však musí svádět boj se svou závislostí na alkoholu, s nočními můrami, kocovinami i s uvadajícím vztahem s Ráchel.
Dokáže rozluštit vzkazy a symboly, které vrah zanechává na místech činu, a dokáže zabránit dalším vraždám? Přijme nabídku Toma Waalera? A podaří se mu vrátit svůj osobní život k normálu? Harrymu začíná být pořádně horko.
Jako vedlejší dějová linie do příběhu prosakuje Harryho problém s Tomem Waalerem, který je zapleten do pašování zbraní a je tu i souvislost s vraždou Ellen, Harryho bývalé kolegyně. Harry Hole má dilema, zda Waalera usvědčit nebo s ním spolupracovat a přijít si tak na slušné peníze, i když ne zrovna legální cestou.
Děj do sebe zapadá jako skládačka, čtenáři se postupně jasně jeví jak motiv, tak pachatel, ovšem Nesbø vždy ve vhodný okamžik naservíruje další zlom a všechno je jinak. Děj knihy skvěle graduje a poslední stránky už čtenář musí číst doslova jedním dechem!

Žádné komentáře:

Okomentovat