středa 18. ledna 2017

Co jsem také přečetl _______________ _________ Mé první léto v Sieře Nevadě

Slavný americký přírodovědec, spisovatel a ochránce přírody vypráví v dnes již legendární knize o svém setkání s divokou přírodou kalifornské Sierry Nevady. 

O svém prvním pobytu v divočině sepsal v roce 1911 John Muir knihu Mé první léto v Sieře Nevadě, jedno z klíčových děl moderní environmentálně orientované literatury, které nyní vyšlo poprvé i v češtině. 
Autor v knize vystupuje jako mladý nadšenec zcela okouzlený a uhranutý krajinou Sierra Nevady a jejími obyvateli z rostlinné i živočišné říše. V jakémsi neutuchajícím extatickém opojení popisuje hory, skalní útvary, řeky, vodopády, jezera, obrovské stromy i drobné květiny. Téměř vše, co vidí, označuje za úchvatné, krásné, nádherné či úžasné. Vedle poetických vyobrazení krajiny však v knize nalezneme i pasáže prozrazující nadšeného botanika a geologa – a také ochránce přírody všímajícího si hlavně ničivého vlivu pastvy na jinak nedotčenou krajinu. Už v roce 1869 si uvědomoval, jak rychle může vzít za své dosud nedotčené přírodní bohatství vlivem postupující průmyslové civilizace.
Českého překladu se chopil Jan Hokeš, který si knihu přivezl z USA v roce 1998, kdy sám trávil své první léto v Sieře Nevadě. „Spoustu let se mi na ni ale prášilo v knihovně,“ řekl „a tak jsem vůči ní pociťoval obrovský dluh. Když mi tedy redaktor Milan Macháček navrhl, abych ji přeložil, bylo mi jasné, že konečně nazrál čas splatit ten dluh i s úroky z prodlení.“
*  *  *
John Muir (1838-1914) se narodil ve skotském přístavním městě Dunbaru, ale v roce 1849 se celá rodina vystěhovala do Spojených států do státu Wisconsin. Po zotavení z úrazu, který trpěl v Indianapolisu v továrně na výrobu součástek pro koňské povozy, se rozhodl vydat na dlouhou cestu, během níž se do nejvíce vyhýbal civilizaci. Z Kentucky cestoval pěšky do Georgie, odkud odplul na Floridu, navštívil Kubu vydal se lodí nejprve do New Yorku a poté do Kalifornie. Krátký pobyt v Sierra Nevadě je natolik uchvátil, že v červnu 1869 využil nabídky chovatele ovcí Pata Delaneye, aby se s jeho stádem vydal na vysokohorské pastviny v této oblasti. Pohoří v něm zanechalo hluboké dojmy a do Yosemitského údolí se během svého života vrátil ještě mnohokrát. V roce 1873 se přestěhoval do San Franciska a zahájil svou literární dráhu. Podrobnosti o jeho životě zájemci naleznou v doslovu výše zmíněné knihy, já jen připomenu, že se stal jednou z nejvýznamnějších osobností, které stály u základu moderní ochrany přírody v USA. Jeho zásluhou se Yosemity staly 1. října 1890 třetím národním parkem Spojených států. Stal se také předsedou Sierra Clubu, který byl v roce 1892 založen v San Francisku z popudu několika univerzitních profesorů a studentů a dnes patří k nejvýznamnějším americkým environmentálním organizacím fungujícím na celonárodní úrovni.
John Muir (foto: Francis M. Fritz / Wikimedia Commons)
Licence | Volné dílo (public domain)

Žádné komentáře:

Okomentovat