čtvrtek 5. ledna 2017

Braunau am Inn

Dne 17. října 2016 rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka oznámil, že rakouská vláda nechá strhnout dům, ve kterém se 20. dubna 1889 narodil pozdější nacistický vůdce Adolf Hitler.

Budova postavená v renesančním slohu stojí v centru Braunau am Inn od 17. století. Původně v ní byl hostinec, později byty. Koncem 19. století se do jednoho z nich nastěhoval celník Alois Hitler s manželkou Klarou. Dne 20. dubna 1889 se jim narodil syn Adolf. Hitlerovi žili v Braunau zhruba do jeho třetích narozenin. Po anšlusu Rakouska nacisté dům prohlásili za kulturní památku a otevřeli v něm koncertní síň. Od roku 1989 před ním stojí žulový balvan z lomu, který byl součástí koncentračního tábora Mauthausen. Je na něm vytesán nápis: „Za svobodu, mír a demokracii. Už nikdy více fašismu, připomínají miliony mrtvých.“
Foto: Hans Štembera, Parlamentní listy
Dům patří od roku 1952 rodině Pommerových, která jej získala v restituci. Dlouhodobě si ho pronajímá právě ministerstvo vnitra. Se současnou majitelkou Gerlinde Pommerovou uzavřelo smlouvu, která zakazuje využívat budovu k jiným než administrativním nebo sociálním účelům.
Do roku 2011 v budově fungovaly chráněné dílny. Majitelka však po celou dobu odmítala povolit přestavby, které by dům uzpůsobily potřebám postižených. Nyní je dům již pět let prázdný. Rakouská vláda s Pommerovou dlouho vyjednávala o koupi domu, nedospěla však k žádnému výsledku. V polovině července proto vláda připravila zvláštní zákon, který po schválení parlamentem umožní vyvlastnění domu. Až se tak stane, Pommerová od státu dostane odškodnění.
„Hitlerův dům bude stržen. Základy mohou zůstat, ale vyroste na nich nová budova,“ prohlásil podle serveru Der Standard rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Demolici domu podle něj doporučila expertní komise. Vláda chce zamezit tomu, aby se dům dostal do vlastnictví neonacistů.
(Zdroj: http://zpravy.idnes.cz)

V Braunau am Inn jsme byli v roce 1988 v rámci zájezdu závodní pobočky ČsVTS na exkurzi ve sklárně Inn. Při krátké procházce městem jsme samozřejmě byli zvědavi, kde se narodil Hitler, ale nikde žádný ukazatel, šipka, či pamětní deska. Zeptali jsme se kolemjdoucího, který nám dost nevrle mávl rukou na dům na protější straně ulice...
* * *
V souvislosti s narozeninami Hitlera mám ještě jednu dávnou vzpomínku, někdy z konce 70. let. 
Jeden z party známých v hospodě u piva prohlásil, že se narodil ve stejný den jako Hitler (i když samozřejmě o mnoho let později). Ověřit, zda mluví pravdu, nebylo v té době jednoduché, Google neexistoval a v dostupné literatuře jsme našli jenom letopočet. Kolegyně z kanceláře se obrátila na jednoho starého pána, o němž věděla, že vlastní kompletní Ottův slovník naučný. Neřekla nic mně, ani jemu a požádala ho, zda by jí z domova přinesl svazek H, že jde o sázku. Písmeno H je ve dvou dílech a ten dobrák je vezl vlakem z Havlíčkova Brodu. Když kolegyně slovník zklamaně odložila, protože požadované heslo nenašla, zeptal se jí, co hledala. 
„Kdy se narodil Hitler.“
„Panenko skákavá, dyť mu byly dva roky, když slovník vyšel!“
Později se ukázalo, že Hitler se narodil 20. dubna, zatímco onen Kecal kecal, neboť on měl narozeniny 22. dubna.

Žádné komentáře:

Okomentovat