čtvrtek 1. prosince 2016

Co jsem také přečetl_______________ _____________Akorát že mi zabili tátu

Životní příběh písničkáře a básníka Karla Kryla (19441994)

Autor této knihy Vojtěch Klimt vycházel nejen z důkladného studia všech dostupných tištěných i rukopisných pramenů a z důvěrné znalosti Krylových nahrávek, ale též z desítek osobních rozhovorů s Krylovými příbuznými, přáteli a známými a v neposlední řadě ze zkušeností, které ze svých setkání s Karlem Krylem měl sám. 
Jeho kniha je tak výsledkem sedmnáctiletého intenzivního zaujetí Krylovou osobností a dílem, přičemž si zachovává věcný styl vyprávění založený výhradně na ověřených faktech. Cennou součástí knihy jsou desítky unikátních fotografií, které jedinečným způsobem přibližují život a dílo jedné z nejvýznamnějších osobností naší kultury druhé poloviny dvacátého století. 
Kniha je fascinující především sumou faktických informací, které přináší. Postupuje logicky a přísně chronologicky, přepečlivá důslednost dat a míst Krylových koncertů se mi však zdá v textu nudná a zbytečná. Myslím, že běžný čtenář by se bez nich obešel a fandům by stejně dobře posloužil seznam v závěru knihy.
Zajímavostí je, že knihu vydal o nakladatewlství Galén, jehož hlavní náplní je lékařská odborná literatura. Kniha vyšla v ediční řadě Olivovníky, která vznikla jako pocta několika českým muzikantům, básníkům, spisovatelům, malířům a písničkářům.
* * *
Vojtěch Klimt (*1973) je od roku 1991 předsedou pražského Klubu Karla Kryla, tedy jakéhosi jeho fanklubu, jak se říká v popu. O své práci v klubu píše, že nikdy nerazil nekritický obdiv k Mistrovi a rovněž v knize se snaží co nejvíce zachovat objektivní pohled. Podílel se mj. na přípravě knih nakladatelství TORST: 
Karel Kryl: Texty písní – Spisy I
Karel Kryl: Básně – Spisy II,  
Karel Kryl: Krylogie, PůlkacířSpisy III 
Karel Kryl: Rozhovory.

Žádné komentáře:

Okomentovat