pátek 14. října 2016

Podzimní knižní veletrh

Kulturní dům Ostrov v Havlíčkově Brodě byl po roce opět plný knih. A také zájemců o ně. Proto jsem se na veletrh nevypravil – po loňských zkušenostech – v sobotu, ale v pátek.

Letošním mottem veletrhu byla úvodní slova české hymny: Kde domov můj? Toto velmi široké motto zahrnuje nejen knihy o hledání evropské identity a národních kořenů, vztahu k migrantům a jiným kulturám, ale také knihy o domově ve zcela konkrétním smyslu: knihy o stavbě a zařizování domů a bytů, zahradnické příručky, psychologické knihy o rodinných vztazích a výchově dětí, kuchařské knihy… 
Ale pochopitelně nejen pod těmito knihami se prohýbaly pulty, byly tu romány, detektivky, kovbojky, povídky a básně současných českých i zahraničních autorů, encyklopedie, atlasy, obrazové publikace a tak dále.
Ve vestibulu podepisoval bývalý prezident Václav Klaus svoji poslední, poměrně útlou knížku Stěhování národů s. r. o. s podtitulem Stručný manuál k pochopení současné migrační krize – a nutno říct, že zájemců o jím podepsané dílko byl velký... 
Ve stánku nakladatelství Albatros podepisovala svoje knihy Halina Pawlovská... 
... a zastihl jsem i Miloše Doležala, jehož nová kniha o páteru Toufarovi Krok do tmavé noci, kterou vydal Nezávislý podmelechovský spolek, získala Cenu čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Region.
Svoje knihy představilo 165 vystavovatelů a jak pořadatelé po skončení veletrhu oznámili, přišlo rekordních 16 500 návštěvníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat