čtvrtek 13. října 2016

Dýňový svět

Tak se jmenuje expozice, kterou na svém statku v Nové Vsi u Leštiny už po několikáté pořádají Josef a Jaroslava Pipkovi.

My jsme tu byli poprvé loni, a jelikož se nám tady líbilo, přijeli jsme letos znovu. Pár dýní jsme si opět koupili, samozřejmě žádné Halloween pumpkins, ale Hokaido, Kentucky a špagetovou dýni, všechny k jídlu. Špagetová dýně (Vegetable Spaghetti) je plazivá rostlina s bujným růstem a její oválné, asi dvoukilogramové plody, dlouhé okolo 25 až 30 cm s hladkou tvrdou slupkou žluté barvy patří do první pětky nejoblíbenějších a nejchutnějších dýní. Na rozdíl od ostatních dýní má některé zvláštnosti – po uvaření nebo upečení se její sytě žlutá dužnina rozpadne na dlouhá vlákna připomínající špagety. Už takto připravenou dýni lze použít jako přílohu k masu nebo jako vložku do polévky, ale lépe je dále ji upravovat podle konkrétních receptů.
A protože vše podstatné jsem napsal už minule, přidávám jen pár snímků:
Snad bych ještě mohl prozradit, že z Dýňového světa jsme se vydali do nedalekého lesa, na jehož okraji je Mariánská studánka s malou dřevěnou kapličkou – a v blízkosti ukrytou keškou.

Žádné komentáře:

Okomentovat