úterý 25. října 2016

Co jsem také přečetl__________Netopýr

První detektivka současného norského spisovatele Jo Nesbøa s osobitým kriminalistou Harrym Holem ihned zaznamenala obrovský úspěch. Autor za ni obdržel Rivertonprisen (cenu Klubu Riverton) za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální zápletkou, a Glasnøkkelen (Skleněný klíč), skandinávskou cenu za nejlepší krimiromán. 

V Sydney je nalezena mrtvá norská dívka. Vše ukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea s úkolem sekundovat místní policii při vyšetřování. Zároveň si zde má Harry odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Při autonehodě totiž jeho vinou zemřel mladý kolega. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat, zvláště poté, co v tandemu s nekonformním aboriginským vyšetřovatelem Andrewem Kensingtonem společně odhalí, že nejde o jedinou vraždu a že má policie patrně co do činění se sériovým vrahem. 
Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů, seznamuje se se světem a legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem – pradávným symbolem smrti... A ten se vznáší i nad jejich životy!
* * *
Současný norský spisovatel se narodil roce 1960 v Oslu. Původním vzděláním je ekonom a finanční analytik, zároveň má úspěšnou hudební kariéru – je kytaristou a skladatelem v norské rockové kapele Di Derre. Zpočátku pracoval jako makléř a novinář, v roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální román Flaggermusmannen (1997), Netopýří muž, v českém vydání Netopýr (2013).

Žádné komentáře:

Okomentovat