neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ _________Z archivu Sherlocka Holmese

Příběhy Sherlocka Holmese 8 (předchozí článek Poslední poklona Sherlocka Holmese). Poslední Doylova kniha o slavném hrdinovi  (v originále The Cace-Book of Sherlock Holmes), která je složena z příběhů, které se údajně odehrály už dříve a teprve teď je zpracovalo Watsonovo šikovné, leč loudavé pero. 

Ke své definitivně poslední knize o slavném detektivovi napsal Doyle stručnou a maličko tesknou předmluvu – osmašedesátiletý spisovatel si byl dobře vědom, že po všech nezdařilých pokusech o rozchod s jeho nejslavnějším hrdinou je toto rozloučení už opravdu poslední a neodvolatelné. V předmluvě uvádí, že příběhy o Holmesovi psal v rozmezí dlouhých čtyřiceti let (1887–1927) a opět žehrá, že Holmesova postava si z jeho fantazie uzurpovala větší díl, než jí kdy hodlal věnovat.
Povídky, z nichž byla tato kniha sestavena, přinášel The Strand Magazine svým čtenářům v letech 1921–1927. V knize je autor nakonec seřadil jinak, ale vycházíme-li z chronologie časopiseckých publikací, byla jako první otištěna povídka Mazarinův drahokam a jako poslední Voják bílý jako stěna. Zároveň – nebo o tři čtyři měsíce dřív – vycházely tyto povídky také v USA v časopisech Collier´s, Liberty Magazine a Heart´s International Magazine. První knižní vydání v Británii i USA jsou z roku 1927.
V povídce Lví hříva, kterou kupodivu nepíše doktor Watson, ale sám Sherlock Holmes (!), přiznává, že po letech strávených detektivní prací v pochmurném Londýně zatoužil po klidu a rozhodl se aktivní činnost ukončit. Osud ale rozhodl jinak. Z přání největšího odborníka na zapeklité kriminální případy z minuty na minutu udělal trosky. Na příjemné procházce po krásném okolí své vilky v Sussexu spatřil profesora místní školy Fitzroye McPhersona, jak se najednou na útesu nad mořem začal motat jako opilý a v agónii svíjet. Smrt přišla vzápětí. Proč ale v posledním okamžiku profesor vykřikl nepochopitelná slova „lví hříva“? Zanedlouho potom na stejném místě záhadně zahyne i profesorův pes. Takový případ nemůže nechat Sherlock nevyřešený…
Kniha obsahuje povídky:
     Vznešený klient
     Voják bílý jako stěna
     Mazarinův drahokam
     Dům U tří štítů
     Upír v Sussexu
     Tři Garridebové
     Záhada na Thorském mostě
     Šplhající muž
     Lví hříva
     Podnájemnice v závoji
     Na starém zámku v Shoscombe
     Barvíř na penzi
Následující článek Sherlock Holmes a Ohnivý démon

Žádné komentáře:

Okomentovat