neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ ________Studie v šarlatové / Podpis čtyř

Příběhy Sherlocka Holmese 1
Tento svazek je první knihou souboru vydávaného nakladatelstvím Jota, který pod názvem Příběhy Sherlocka Holmese má zpřístupnit českému čtenáři (v moderních překladech) všechno, co sir Arthur Conan Doyle napsal o Sherlocku Holmesovi (a ještě něco navíc). Tedy nikoli úplný Conan Doyle, jehož literární dílo jde do desítek svazků, mezi nimiž holmesiana představují jen nepatrnou část, ale úplný Doylův Sherlock Holmes.

Doyle o svém nejslavnějším hrdinovi napsal čtyři romány a pět knih povídek. Úvodní svazek Příběhů Sherlocka Holmese přináš první dvě knihy v chronologickém seřazení tak, jak je Conan Doyle kdysi postupně publikoval. Čtenář se v nich seznamuje s historií obou nesmrtelných přátel – Sherlocka Holmese a doktora Watsona – od samého počátku a je postupně uváděn do celého holmesovského cyklu. Je s podivem, že – i když byl psán ve velkém časovém rozpětí – je neobyčejně vyrovnaný; starý pán pracoval s úctyhodným rozmyslem a suverenitou, téměř nikdy nešel pod svou úroveň. Artur Conan Doyle byl nejen jedním ze zakladatelů detektivní literatury, prakticky ve svých knihách aplikoval převážnou část zásad, bez nichž se dodnes žádný autor detektivek neobejde. Teprve známe-li jeho knihy o Holmesovi, vidíme, jak mnoho efektů dnešních autorů je z druhé ruky.
Studie v šarlatové přináší vznik slavné dvojice Sherlock Holmes a doktor Watson. Ten byl kvůli zranění v afghánské válce propuštěn do civilu, odjel do Londýna, a když začal mít finanční problémy, hledal levnější podnájem. Seznámil se s Sherlockem Holmesem a – ač byli poměrně rozdílných povah – brzy se z nich stali nerozluční přátelé a vynikající detektivní dvojice. Když je v zchátralém domě na okraji Londýna nalezena mrtvola muže a policisté sis případem nevědí rady, ujímá se vyšetřování Holmes s Watsonem.
Druhý případ, který spolu řeší, dostal název Podpis čtyř. Sherlocka Holmese vyhledala slečna Morstanová s tím, že její otec, který kdysi sloužil v britské armádě v Indii, už před lety při návštěvě Londýna za záhadných okolností zemřel a před několika měsíci jí začaly poštou chodit perly od neznámého dobrodince, jenž jí nabídl schůzku, na které jí prozradí, jak její otec zemřel. Detektivové se případu ujmou, navíc dr. Watson se do slečny zamiloval…
Následující článek Dobrodružství Sherlocka Holmese

Žádné komentáře:

Okomentovat