neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ ___________Návrat Sherlocka Holmese

Příběhy Sherlocka Holmese 5 (Předchozí článek Pes baskervillský)

Teprve po neobyčejném úspěchu Psa baskervillského a po návrhu amerického nakladatele, který Doyla požádal, aby pro něho napsal šest nových povídek s Holmesem, a nabídl mu pět tisíc dolarů za každou, což byl v tehdejší době honorář věru královský, nedokázal autor déle vzdorovat a odpověděl nakladateli lakonickou dopisnicí, citovanou od té doby ve všech knihách o Doylovi: „Very well. A. C. D.", to jest souhlasem, že bude v holmesovském cyklu pokračovat.
A tak v říjnu 1903 konečně v časopise The Strand Magazine vychází povídka Prázdný dům, v níž je neoželitelný a dobře systematizovaný hrdina „oživen“, jeho smrt anulována a vše více či méně uspokojivě vysvětleno. Holmes s Watsonem se vydávají za dalšími dobrodružstvími v nové sérii povídek, která později, když se rozrostla v knihu, dostala jedině možný název – Návrat Sherlocka Holmese.
Tato zajímavá a nejznámější epizoda z geneze holmesovského cyklu, zejména pak Doylův etapovitý a zdráhavý návrat k hrdinovi již opuštěnému, zanechala na celém cyklu nejen pečeť klaunovské krkolomnosti a jasně patrný nelogický šev (zároveň však přispěla k jeho jedinečnosti), ale jsou s ní také dodnes spojeny i jisté obtíže pro všechny vydavatele Holmesových příběhů. V autorově vlasti dávají editoři přednost chronologii fikce před chronologií vnější, povídkové knihy Vzpomínky a Návrat umísťují za sebe a snaží se tak navázat přetrženou nit co nejrychleji.
Následující článek Údolí strachu

Žádné komentáře:

Okomentovat