pondělí 18. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ ____________Hotel U bílého nosorožce

Román zasazený do prostředí nádherné přírody a na pozadí koloniálních časů kolem roku 1920. Jde o první díl volné trilogie, jejíž druhá část nese název Kavárna na Nilu (dočtete se o ní na tomto blogu zde), třetí se jmenuje Ďáblova oáza.

V zoufalé touze po získání panenské půdy se tisíce veteránů první světové války  zúčastňovaly loterie, jejíž výherci odplouvali i se svými rodinami do Keni, aniž by tušili, co tam na ně čeká. Stejně jako řadu Evropanů i Afričanů před nimi je osud často zavál do hotelu U bílého nosorožce, majetku lorda Adama Penfolda, kde hosté mohli hrát o své plantáže nebo uspokojovat jiné touhy.
A právě v této budově se odehrává působivý a čtivý román o strhující síle přírody a lidské touze po dobrodružství. V hotelu se příchozí setkávají s intrikářským trpaslíkem Olivio Alavedou, mužem posedlým chlípností a pomstychtivostí. Svým nepřátelům je vychytralým soupeřem, který s nimi bojuje tím, že proti nim staví druhé. Pro lady Penfoldovou, manželku majitele hotelu, je někým bližším, pro mladého Antona Ridera a odvážnou Gwenn Llewelynnovou laskavým přítelem. Oba se setkávají již na lodi plující do Afriky, kam jede Gwenn za manželem a Anton, zběhlý v lovu, hazardních hrách a čtení z ruky  všemu tomu se naučil v dětství u cikánů  přijíždí hledat zlato, svobodu a dobrodružství. Nachází však násilí (už na lodi se nachomýtne u znásilňování Gwenn) a lásku starších žen. Gwenn, zocelená válkou, hledá lásku a snaží se vybojovat si v Africe lepší budoucnost. Po znásilnění je těhotná, její zesláblý a apatický manžel  poté, co mu to oznámí  se zastřelí. Láska mezi Antonem a Gwenn na sebe nenechá dlouho čekat...

Žádné komentáře:

Okomentovat