neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ _____Dobrodružství Sherlocka Holmese

Příběhy Sherlocka Holmese 2 (Předchozí článek Studie v šarlatové / Podpis čtyř)
Druhý svazek souboru přináší první Doylovu povídkovou knihu Dobrodružství Sherlocka Holmese, která spolu s třetím svazkem Vzpomínky na Sherlocka Holmese tvoří jádro holmesovských příběhů.

V těchto – dohromady třiadvaceti – povídkách už Conan Doyle zkonstituoval všechny podstatné rysy celého cyklu – později k nim přibylo už jen málo nového. Právě zde autor definitivně zafixoval nesmrtelnou literární postavu objevitele „dedukční metody“ i jeho neméně slavného kronikáře doktora Watsona. 
Představa o obou hrdinech, která ve vědomí čtenářů žije už více než sto let, ten obraz podivínského starého mládence s kuriózními rozmary a náladami, stejně jako obraz doktůrka, ochotného kdykoli pověsit lékařskou praxi přechodně na hřebík a vydat se v doprovodu svého přítele po stopách bezpráví, vychází z podoby, kterou oba pátrači mají především v těchto povídkových knihách.
Jednotlivé povídky jsou více či méně zdařilé, jednou více, podruhé méně vyhovují vkusu toho či onoho čtenáře. Jejich životnost a čtenářskou oblibu lze však mimo jiné vysvětlit snad i autorovým smyslem pro míru a značnou sebekritičností, neskrývaným odstupem, tu a tam i sebeironií.
Zatímco Holmes má na své čtenáře působit jako svého druhu fenomén a výjimečnost jeho schopností je stále zdůrazňována, nic podobného si Conan Doyle nevyhrazuje pro sebe: při pozornějším čtení nám nemůže ujít, jak věcně autor (Watsonovými ústy, vlastně perem) některé své povídky charakterizuje a nikdy nepřeceňuje. Často dokonce vzniká dojem, že autor vystupuje v roli jejich prvního kritika, a to tam, kde Watson občas střízlivě zamedituje o tom, že některé zápletky či záhady se ex post zdají příliš jednoduché nebo málo efektní.
Ostatně Holmes je sice většinou neomylný, ale ne úplně vždy. Někdy se při vyšetřování dopouští chyb a drobných opomenutí, někdy mu nevyjde časový odhad nebo události nenásledují přesně v tom pořadí, jaké předpokládal. Právě tato místa přinášejí úlevu každému soudnému čtenáři, vždyť mýlit se je lidské!
Čas Doylovu dílu nic neubral, navíc přibyla líbezná patina starých časů: kouzlo plynových lamp v mlhavých ulicích viktoriánského Londýna a vlaků, které jezdívaly vždy přesně; příjemná nekomplikovanost povah a roztomilá obřadnost společenského života; navždy ztracený poklid světa, ve kterém už dávno nežijeme.
*  *  *
Kniha obsahuje povídky:

  • Skandál v Čechách (A Scandal in Bohemia)
  • Spolek ryšavců (The Red-Headed League)
  • Případ totožnosti (A Case of Identity)
  • Záhada Boscombského údolí (The Boscombe Valley Mystery)
  • Pět pomerančových jadérek (The Five Orange Pips)
  • Ohyzdný žebrák (The Man With the Twisted Lip)
  • Modrá karbunkule (The Blue Carbuncle)
  • Strakatý pás (The Speckled Band)
  • Inženýrův palec (The Engineer's Thumb)
  • Urozený ženich (The Noble Bachelor)
  • Berylová korunka (The Beryl Coronet)
  • Dům U měděných buků (The Copper Beeches)


Následující článek Vzpomínky na Sherlocka Holmese

Žádné komentáře:

Okomentovat