sobota 5. prosince 2015

Mikulášský den ve Světlé

Jeho průběh je podobný jako v minulých letech: na náměstí od rána vánoční trh, v Galerii Na Půdě zahájení výstavy, před radnicí představení pro děti, v podzemí čerti a v předvečer u kašny Světýlka naděje.

Před 18. hodinou se začíná zaplňovat prostranství před kostelem. Na rozsvícení vánočního stromu se jdu po návratu z výletu do Kutné Hory podívat i já. Od vchodu do podzemí se táhne fronta rodičů s dětmi až k papírnictví, ale najednou kde se vzal, tu se vzal podivný čert, který nevylezl z podzemí, ale z Nádražní ulice. Postrojený do prapodivného oblečení, na pravé noze starou lyžařskou botu, na levé holínku (asi aby schoval kopyto), obličej zmalovaný šminkami, na hlavě rohy nevídaného tvaru a blikající oči, jedno červeně a druhé zeleně, podobně jako kontrolky na elektrickém rozvaděči... 
Pobíhá mezi dětmi i dospělými, v ruce koště a povykuje brrrrhahaha-brrrrhahaha. Zabarvení jeho hlasu je natolik typické, že dospělí ho hned identifikují, zato děti se ho bojí.
Před kostelem sv. Václava troubí trubači a zpestřují tak spoustě dětí i dospělých čekání na rozsvícení vánočního stromu. 
Konečně se davy dočkaly: přichází starosta s farářem a Mikulášem, každý krátce pozdraví přítomné a potom už starosta vyzývá děti ke společnému odpočítávání: deset  devět  osm ... jedna! Strom se jako zázrakem rozsvítí stovkami červených a bílých žároviček a z mnoha hrdel unikne obdivné jééé!
Ale to ještě není všechno! Zcela nečekaně začíná nad hlavami návštěvníků vybuchovat pestrobarevný ohňostroj.

Žádné komentáře:

Okomentovat