úterý 1. prosince 2015

Co jsem také přečetl_______________ ______________Kam značky nevedou

Knížka s náměty k výletům měla po svém vydání takový úspěch, že se v následujících letech dočkala dalších dvou pokračování.

Knížka není pouhým podrobným turistickým průvodcem, ale ani samostatným literárně-historickým dílem. Zavádí čtenáře na pozoruhodná, méně známá místa v Čechách, která leží převážně mimo značené turistické cesty. Mezi náměty k výletům se proplétají vyprávění o významných osobnostech, lidové pověsti a úryvky ze starých turistických průvodců a vlastivědných prací.
Knížka nabízí na devadesát tipů k výletům do pozoruhodných míst v Čechách, která leží mimo turisticky značené cesty (a navíc třicet dalších, sice značených, ale většinou opomíjených). Vydává se po stopách Karla Hynka Máchy, Jana Nerudy, Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, male i Franze Kafky či Bohumila Hrabala, objevuje zapomenuté židovské hřbitovy, takřka neznámé skvosty lidového umění i velkolepé přírodní památky.
*  *  *
Redaktorka a publicistka Ivana Mudrová (*1960) publikovala svoje první vlastivědné články v 80. letech 20. století v různých časopisech (například Turista na cestu) a v 90. letech zejména v cestopisném měsíčníku Lidé a Země. Řadu let pracovala jako redaktorka v přílohách Českého slova a později Večerníku Praha, kde redigovala stránky věnované cestování, památkám a historii (zde také mimo jiné zavedla rubriku Kam značky nevedou).

Žádné komentáře:

Okomentovat