čtvrtek 17. září 2015

Co jsem také přečetl________Lásko, teď

Po románové prvotině Mácha: Deníky. Turistický průvodce (psal jsem o ní na tomto blogu zde), která v roce 2010 vynesla Jaroslavu Balvínovi nominaci na Cenu Jiřího Ortena, vydalo nakladatelství Novela Bohemica jeho druhou knihu, která na ni do jisté míry navazuje.

Novela je kontroverzní jak tématem, tak i formou. Příběh třicetiletého Jacka, jeho ženy Máji a posléze mladé milenky Soni, která završí destrukci jejich manželství, je provokativní. Banální námět manželství – nevěra  rozvod ozvláštňuje nejen Sonino mládí (je žačkou učitelky Máji), ale i otevřenost, s jakou autor líčí erotické scény.
Hlavním tématem knihy je hrdinova sexuální, respektive erotická zkušenost. Syrovým slovníkem popisuje milostné hrátky svého alter ega, fixovaného na felaci, které se střídají s krajinnými lyrismy a lehce vyšinutými a zbytečně rozvleklými kecy souseda Vildy. Na první pohled připomíná novela kombinaci beletrie a odborné publikace, množství citátů a odkazů připomíná spíše bakalářskou práci než čtení na víkend. Autorův experiment se dá přirovnat ke koláži, v níž na podklad jednoduchého příběhu jsou nalepeny citáty, úryvky jiných literárních děl i úvahy filozofického charakteru. Styl je to podobný jako v jeho výše jmenované prvotině, a tak vzniká důvodné podezření, že se stane autorovou typickou tvůrčí metodou, což mě varuje před pokušením číst od něho ještě něco dalšího. To, že se hlásí k Vladimíru Páralovi, mu neberu, ale rozhodně bych ty dva nesrovnával...

Žádné komentáře:

Okomentovat