pondělí 17. srpna 2015

Plavba za želvami

(pokračování článku Plavba kolem ostrova)
Na pondělní odpoledne jsme si zaplatili krátký výlet lodí za želvami a koupáním na ostrově Marathonissi.

Dopoledne ještě věnujeme koupání na „naší“ pláži v Tsilivi, ale ve 14 hodin odjíždíme mikrobusem do zátoky Laganas. Cestou od autobusu k lodi fotíme malý ostrůvek sv. Sostise, který byl až do roku 1633 spojen s břehem, v průběhu jednoho ze zemětřesení se však odtrhl. Dnes jsou přístav pro jachty a ostrůvek spojeny malým dřevěným můstkem.
Na výlet za želvami vyplouváme na malé lodi. Máme představu, že někde mezi útesy uvidíme plavat deset patnáct želv a další budeme pozorovat někde za ohradou na pláži, ale ono to bylo trochu jinak. Trochu víc jinak...
Všichni čekají, že uvidí želvy
Hlavní hnízdiště mořských želv (Caretta caretta) v celém Středomoří představují jižní pláže Zakynthosu. Každý rok sem na začátku června směřují samičky želv, aby zde do písku nakladly během noci svá vejce. Zkoušejí teplotu povrchu země, vzdálenost od moře i kvalitu písku a vyberou si tak ta nejlepší místa. Pak vyhrabou asi půl metru hlubokou díru a pomalu tam nakladou malá a měkká vejce. Každé hnízdo obsahuje kolem 120 vajec, a zhruba z 60 % se asi po 55 dnech vylíhnou malé želvičky, které hned neomylně zamíří do moře. Z nich bohužel přežije opravdu jen zlomek, uvádí se, že z tisíce vajec se dospělosti dožije v průměru jedna, nejvýše dvě želvy.
Karety mohou být velmi velké (největší exemplář váží až 140 kg a je asi 120 cm dlouhý, ty nejmenší jsou dlouhé 80 cm), ale přitom jsou docela rychlé. Díky velkým předním ploutvím a pevným zadním ploutvím mohou ve vodě dosáhnout až rychlosti 30 km za hodinu a uniknout tak nejrůznějším hrozbám a nebezpečím. Pokud jsou však na pevnině, jsou velmi zranitelné, protože se pohybují opravdu pomalu. Je to bezpochyby kvůli jejich velikosti, a na rozdíl od pravých želv se karety nemohou schovat do svého krunýře, aby se ochránily.
Naše plavba za želvami začíná a končí jen pár desítek metrů od místa vyplutí. V průzračně čisté azurové vodě se po krátké době podaří objevit jednu želvu, která se občas objeví na hladině a hned zase zmizí. Kolem ní krouží několik lodí s desítkami lidí, kteří ji chtějí vidět a vyfotit. Podle mě je to nedůstojné a frustrující nejen pro nás, ale především pro želvy!
Míjíme osamělé skalisko...
... a míříme k malému soukromému ostrovu Marathonissi. Až do druhé světové války byl obydlen, ale dnes zde již nikdo nežije a nejsou tu ani žádné budovy. Celý ostrov je součástí zdejšího mořského parku a je ideálním místem k rozmnožování karet. 
Na ostrově jsou dvě krásné pláže: písečná, která velmi pozvolna sestupuje k moři, a oblázková, odkud je plaváním možné dostat se k velké jeskyni. U písečné pláže kotví několik lodí, a tak ostrov obeplouváme a koupeme se na odvrácené straně.
Nakonec se vracíme do přístavu v Laganas, s nímž se loučíme opět pohledem na ostrůvek sv. Sostise, tentokrát osvětlený sluncem z opačné strany.

(následující článek Okružní jízda po ostrově)

Žádné komentáře:

Okomentovat