neděle 30. srpna 2015

Co jsem také přečetl_______U nás doma

Je to již třetí knížka, kterou společně vytvořili a vlastním nákladem vydali Helena a Jan Pospíchalovi z Kutné Hory. Helena píše básně pro potěchu sebe, svých blízkých a známých a její manžel je ilustruje.

Útlou vázanou knížku kapesního formátu s osmaosmdesáti stránkami nazvali U nás doma vydali v roce 2014. Skládá se z oddílů pojmenovaných Návraty, Na toulkách a Od jara do zimy. Básničky nezapřou, že jejich autorkou je vášnivá turistka, která se umí dívat kolem sebe a své vjemy následně přetavit v řeč vázanou.
Pro ty, jimž se dílko do ruky nedostane, uvádím na ukázku dvě básničky:
Stvořidla
Řeka a kamení. Jak všední slova.
Však jejich mámení podléháš zas a znova.
Naplní oči. Duši dává křídla.

Kdo nevěří, ať přijde na Stvořidla!


Vysočina
Čím mě vábí Vysočina?
Pokaždé je trochu jiná.
Rozmarná jak každá žena:
usměvavá, prosluněná,
větrná i zamlžená,
chladná v třpytné zimní kráse...
Půvabná však v každém čase.

První básnickou sbírku Sebráno cestou Pospíchalovi vydali koncem roku 2009, druhou s názvem Ohlédnutí v roce 2012. Má tři oddíly: Volání, Stopa v písku a Obrázkový rok, kde je každému měsíci věnovaná čtyřřádková básnička a celostránkový obrázek. V úvodu je dedikace Všem dobrým lidem, které jsme cestou potkali a já si neskromně myslím, že když mi autoři knížku věnovali, mohu se mezi ně počítat. S Helenou i Jendou se znám již dlouhá léta, ještě z doby, kdy chodili stokilometrové dálkové pochody a nebyli manželé. 


















PhDr. Helena Pospíchalová (*1949) po maturitě na Střední všeobecně vzdělávací škole v Kutné Hoře v roce 1967 pracovala dva roky jako knihovnice zdejšího vojenského útvaru. Od roku 1969 byla následujících čtyřiatřicet let zaměstnána v oddělení čtenářských služeb Okresní knihovny v Kutné Hoře. Většinu této doby se věnovala dětským čtenářům, dva roky působila též jako středisková knihovnice ve Zruči nad Sázavou. Dálkově si doplnila vzdělání nejprve maturitou na Střední knihovnické škole v Praze a poté studiem knihovnictví a vědeckých informací na katedře knihovnictví Fakulty žurnalistiky v Praze. V roce 2003 přešla do knihovny Státního oblastního archivu v Kutné Hoře, kde setrvala do odchodu do důchodu v roce 2010.

Žádné komentáře:

Okomentovat