středa 26. srpna 2015

Co jsem také přečetl_______________ ___________ 3 x dusno v San Francisku

Na dovolenou si vždy beru s sebou nějakou knihu, tentokrát jsem - po hodně dlouhé době - sáhl po detektivce. Konkrétně po knize, v níž byly detektivky hned tři.

Příběhy Úder ze tmy (v originále Dead Skip), Poslední echo (Final Notice) a Černá návnada (No Forwarding) se odehrávají v Kalifornii 70. let a sledují činnost soukromé detektivní kanceláře Dan Kearney Association (DKA), která pro různé klienty především vyhledává a zabavuje ukradené, půjčené nebo nesplacené osobní automobily a vymáhá od dlužníků peníze. Příběhy nemají hlavního hrdinu, autor věnuje pozornost majiteli firmy a jejím zaměstnancům Larry Ballardovi, Bartonu Heslipovi a Giselle Marcové, kteří se podílejí na jednotlivých pátráních. Zdánlivě jednoduché a banální případy postupně nabývají na složitosti a přivádějí detektivy na stopu závažnějších trestních činů souvisejících s působením mafie.
Autor Joe Gores, celým jménem Joseph Nicholas Gores (1931–2011), který napsal celkem šestnáct románů a tři sbírky povídek, vychází z vlastní dlouholeté praxe soukromého detektiva, navazuje na tradici americké drsné školy a s velkou dávkou realismu zachycuje každodenní, rutinní a často únavnou práci soukromých detektivů.
Knihu vydal Knižní klub společně s nakladatelstvím TRES v edici 3 x, která ve mně vyvolala vzpomínky. 
Za mých mladých let, začátkem 60. let (stále si nemohu zvyknout, že je třeba dodat minulého století), začalo nakladatelství Odeon opatrně s rehabilitací detektivky. Tento literární žánr totiž v začátcích budování lepších zítřků nebyl pro socialistického čtenáře shledán vhodným, na rozdíl od budovatelských románů...
Původní nakladatelství Odeon bylo založeno už v roce 1925, v roce 1949 bylo znárodněno a roku 1953 přejmenováno na Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění (SNKLHU). V roce 1961 se z hudebního oddělení stalo Státní hudební vydavatelství (SHV), později přejmenované na Supraphon, a SNKLHU se přejmenovalo na Státní nakladatelství krásné literatury a umění (SNKLU), které od roku 1966 neslo poetičtější název Odeon, odkazující na prvorepublikové nakladatelství. Odeon založil reprezentativní řadu nazvanou 3 x, která v precizních překladech a s připojenými informativními doslovy začala přinášet vždy trojici románů od klasiků tohoto žánru, jako Agatha Christie, Georges Simenon, Erle Stanley Gardner, Raymond Chandler, Dashiel Hammett, Ed McBain, Ellery Queen, Rex Stout, James Hadley Chase a tak dále. Postupně přibývali autoři u nás méně známí, jako Robert van Gulik, Patrick Quentin, Patricia Higsmithová apod. Názvy knih byly dány jménem detektiva, a tak se čas od času tvořila tradiční čtvrteční fronta před knihkupectvími na 3 x Slečna Marplová, 3 x komisař Maigret, 3 x Perry Mason, 3 x Phil Marlow atd.
Nakladatelství Odeon bohužel v nových podmínkách po roce 1989 neobstálo a v roce 1994 vstoupilo do likvidace. Vysoká úroveň redakční přípravy a mohutný čtenářský ohlas ediční řady 3 x vedly začátkem 90. let k několika pokusům o její napodobení například nakladatelstvími Oddych a Grafoprint-Neubert. Nakonec na tradici řady 3 x navázal Knižní klub.

Žádné komentáře:

Okomentovat