čtvrtek 30. dubna 2015

Drobné světelské zajímavosti (V)

Neutěšený pohled skýtá místo mezi kostelem sv. Václava a Pěšinkami. Dříve malebné panorama s domem částečně zděným a částečně hrázděným, které se nabízelo při pohledu od zámku, zmizelo a zůstala jizva po zbořeném domě.

První známou informací o něm je žádost o povolení přestavby domu čp. 15, kterou dne 17. března 1876 podal jeho majitel Josef Suchomel. „Činnost šenkýřskou provozovati nikdo oprávněn není a též Josef Suchomel řečenou živnost způsobem neoprávněným tam provozoval,“ napsal 18. září 1885 správce c. k. okresního hejtmanství v Ledči. „Vybízím obecní úřad, aby každé další provozování v čp. 15 ihned zapověděl, místnost uzavřel a toho, kdo by proti této zápovědi jednal, ihned ke zdeúřední známosti předvedl, by proti němu trestní jednání zavedeno býti mohlo.“ 
4. března 1889 budovu bývalého hostince Ráj odkoupila židovská náboženská obec a přestavěla ji na synagogu. V jihozápadní části budovy byl byt rabína, jímž byl od 1. září 1913 až do své smrti Josef Bloch (18521930), který zde bydlel s chotí Barborou a dcerou Amálií. Bohoslužby se zde konaly až do druhé světové války, v roce 1949 byla budova převedena na Církev československou husitskou a do štítu domu byl umístěn husitský kalich. 
Jednoduché provedení stavby a zanedbávání údržby vedly k jejímu postupnému chátrání. V dubnu 1998 koupili dům Ladislav a Věra Chladovi a v roce 2004 se na internetových stránkách společnosti Prolux Consulting Int., s. r. o., objevil inzerát s textem: "Objekt je vhodný pro komerční využití (hotel, penzion, výstavní síň), pod budovou jsou sklepy – katakomby. Rekonstrukce nutná."
V zimě 20052006 došlo k přetížení střechy nebývalým množstvím sněhu. Obava ze zřícení domu vedla měú k přizvání znalce v oboru statika a dynamika staveb, který se vyjádřil, že je nezbytné budovu demolovat. Dne 18. května 2006 vydal stavební úřad rozhodnutí o odstranění stavby, ve dnech 28. a 29. června nastoupila demoliční parta a jak to vypadalo na místě po několika dnech, je vidět na snímcích.

2 komentáře:

  1. Podle mého názoru je to velká škoda. Kdyby tam ten dům zůstal stát, mohla z toho být krásná vstupní brána do podzemí. Včetně prodejny suvenýrů a samozřejmě i WC, nemuselo by pak k docházet k různým anomáliím :-D M. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Ba co víc, mohlo tam být Muzeum Světelska a zázemí Vlastivědného spolku.

    OdpovědětVymazat