pondělí 16. února 2015

Co jsem také přečetl_______________ ______________Miloval jsem Martu K.

Román Borise Dočekala o stárnoucím novináři, který ztratil své poslední, ne právě úctyhodné zaměstnání tiskového mluvčího i veškeré iluze o své práci a životě vůbec.

Tenhle unavený, opotřebovaný chlapík marně potlačuje své frustrace a deprese alkoholem, ale zdaleka není tak cynický, jak se jeví navenek. Jeho kariérní sešup začal už před lety skandálním článkem o polistopadové korupci ve městě K. Protože ho však připravili o důkazy, následovala výpověď z prestižního Nového Deníku a postupný pád. Otázkou je, zda to nezmění návštěva studentky žurnalistiky a společné odhalování jiného zločinu. Dvě kriminální zápletky přerůstají v milostný příběh, v němž zdánlivě zkušený padesátník projevuje ve vztahu k nekonformní studentce až překvapivou pasivitu i bezradnost.
*  *  *
Boris Dočekal (*1950) se narodil v Třebíči a vzděláním je historik. Do roku 1985 pracoval jako dělník, učitel a programátor, poté byl dvanáct let redaktorem Mladé fronty Dnes. Nyní působí jako publicista a nakladatel, vydává oblíbenou edici Česká povídka a publikoval řadu knih vycházejících z rozhovorů se známými herci, režiséry, malíři i spisovateli – Melancholický klaun Milan Lasica, Maminka, tatínek a já, Láska mýma očima, Příběhy českých šlechticů atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat