úterý 27. ledna 2015

Co jsem také přečetl_______________ ___________První populární škodovka

Kniha s podtitulem 80 let dálkových jízd Škody Popular světem je již třetí publikací Zdeňka Vacka, rodáka z Dolní Březinky. Touto knihou se rozhodl vzdát hold dálkovým jízdám „polykačů kilometrů“.

Znalci starších cestopisů vědí, že před legendární dvojicí Hanzelka a Zikmund se na daleké cesty vydala řada cestovatelů, z nichž někteří jsou známí, ale jiní polozapomenutí. Na své cesty plné dobrodružství se vydávali za volantem podstatně menších, slabších a levnějších automobilů než H + Z, například aerovek nebo popularů. A právě o nich je tato kniha.
Jedna kapitola je například věnovaná výpravě Břetislava Jana Procházky se Škodou Popular po Americe v zimě 1934, další líčí (i s pomocí nedávno nalezené korespondence a komentářů k diapozitivům) cestu čtyř popularů v čele s Lubomírem Šebelou do Indie, jiná kapitola popisuje jízdu manželů Vladimíra a Niny Štanclových po Evropě. Je zde také popsán start Zdeňka Pohla a Jaroslava Hausmana na slavné Rallye Monte Carlo v roce 1936 a výpravy novináře a spisovatele F. A. Elstnera po USA a Mexiku a o dva roky později po Argentině.
Autor rovněž zmiňuje cestu Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové popularem do Alp v roce 1935, kteroužto trasu absolvoval s manželkou Petrou o pětasedmdesát let později se svojí historickou Škodou Rapid. O těchto dvou cestách se dočtete více v knize Za volantem s Karlem Čapkem, o které jsem psal na tomto blogu zde.
Druhou cestu ve stopách Karla Čapka absolvoval Zdeněk Vacek společně s manželkou ve stařičké Škodě Popular po Velké Británii. Na počátku všeho byl obdiv milovníka historických automobilů k první populární škodovce a četba knihy Karla Čapka Anglické listy. Rozdíl byl v tom, že Karel Čapek s profesorem Otakarem Vočadlem absolvovali v roce 1924 okružní jízdu Anglií, Skotskem a Walesem převážně vlaky a autobusy, zatímco manželé Vackovi jeli o 90 let později téměř shodnou trasu se Škodou Popular vyrobenou v roce 1937. Dobrodružnou cestu uskutečnili v květnu a červnu 2014 a zážitky z ní se o půl roku později objevily v této knize.
* * *
Ing. Zdeněk Vacek, Ph.D. (*1976) je publicista a překladatel, šéfredaktor populárně-naučného měsíčníku GEO a stálý spolupracovník časopisů Svět motorů a Auto Tip Klassik.

Žádné komentáře:

Okomentovat