sobota 31. května 2014

Trampský večer s knihovnou

Rok 2014 je pro Krajskou knihovnu Vysočiny rokem oslav významného jubilea – 120. výročí založení. Během celého roku se uskutečňuje řada doprovodných kulturních akcí, kterým dominují tematické Večery s knihovnou pořádané vždy jednou do měsíce po skončení běžné provozní doby.

Zpřístupnění zámku ve Světlé nad Sázavou

O tom, že světelský zámek má nové majitele, jsem psal již v loňském článku. Stali se jimi manželé Helena a Viktor Degerme, kteří jej za 17,1 mil. Kč koupili od města a deklarovali zájem zrekonstruovat jej a interiéry částečně zpřístupnit dvěma prohlídkovými okruhy a částečně využívat jako hotel. Již nyní je otevřena kavárna a výhledově se prý počítá i s minipivovarem.

neděle 25. května 2014

Do Prahy na turistikou i za poznáním

Výlety do Prahy, které jsme dosud pořádali v zimě, si u členů našeho odboru KČT získaly takovou oblibu, že jsme se rozhodli uspořádat ještě jeden jarní.

čtvrtek 22. května 2014

Koncert Fešáků

Skupina Fešáci byla založena v 60. letech minulého století a brzy se stala nejlepší bluegrassovou skupinou v tehdejším Československu. Později začala skupina hrát i jiné styly country hudby, což mělo za následek rostoucí popularitu.

neděle 18. května 2014

Skupina Fernet slaví 25 let

Koncertem v divadelním sále Společenského domu ve Světlé nad Sázavou oslavila skupina Fernet 25. výročí svého vzniku.

pátek 16. května 2014

Výročí dvou nakladatelství

Společně s 20. mezinárodním knižním veletrhem a literárním festivalem Svět knihy slavilo několik nakladatelství svá kulatá či polokulatá výročí: Vyšehrad 80 let, Albatros 65 let, Olympia 60 let, Kartografie Praha 60 let, Atlantis 25 let, Paseka 25 let, Computer Press 20 let a další. Já se podrobněji zmíním alespoň o dvou z nich.

Svět knihy 2014

Knižní veletrh Svět knihy, jehož zřizovatelem je Svaz českých knihkupců a nakladatelů, se na pražském Výstavišti konal již podvacáté. Letos jej údajně navštívilo 38 tisíc lidí, kterým nakladatelství nabídla doprovodné akce, jako setkání se spisovateli, autogramiády a dokonce vaření podle kuchařky, to vše s cílem zviditelnit svou produkci.

pondělí 12. května 2014

DEP Májovým Chebskem (II)

(předchozí článek Májovým Chebskem I)
V neděli jsou na výběr už jen dvě kratší trasy  10 km a 20 km. Volím „dvacítku“, protože do odpoledního odjezdu vlaku domů ji lehce zvládnu.

neděle 11. května 2014

DEP Májovým Chebskem (I)

(předchozí článek Světový den chůze)
Chebsko je pro našince natolik odlehlý kraj, že když už se člověk rozhodne sem vyrazit, je třeba to naplánovat na několik dní.

sobota 10. května 2014

Světový den chůze

KČT Union Cheb pořádá v pátek 9. května 13. ročník Světový den chůze s trasami 5, 10 a 100 km a o víkendu 18. ročník DEP Májovým Chebskem se sobotními trasami 5 až 50 km a nedělními 5 až 20 km.

pátek 9. května 2014

Po stopách pátera Josefa Toufara

Čtvrtý ročník pochodu pořádaného havlíčkobrodskými turisty k uctění památky číhošťského faráře P. Josefa Toufara nařčeného v 50. letech minulého století z inscenování tzv. číhošťského zázraku a následně umučeného při krutých výsleších StB.

čtvrtek 8. května 2014

Grafiky, kresby a paličkované krajky manželů Bartůškových

V Galerii Na Půdě byla slavnostně otevřena výstava obrazů Stanislava a Ludmily Bartůškových, výtvarníků z Úsobí u Havlíčkova Brodu.

pondělí 5. května 2014

Z Třemošnice na Lichnici a do vápenky

Výlet autem do podhůří Železných hor, krátký výšlap na zříceninu hradu Lichnice a návrat Lovětínskou roklí zpátky do Třemošnice s odbočkou do Berlovy vápenky v Závratci.

čtvrtek 1. května 2014

Výstava děl neprofesionálních výtvarníků Světelska

Stejně jako v minulých letech se na přelomu dubna a května koná v tanečním sále Společenského domu výstava děl, především obrazů, světelských výtvarníků  neprofesionálů.