neděle 14. září 2014

Co jsem také přečetl _____________Paradoxy české šlechty

Další pozoruhodné příběhy šlechtických rodů z českých zemí, k nimž se autor Vladimír Votýpka dostal při svém bádání a pokusil se nahlédnout do každodenního života, práce i plánů několika aristokratů, spravujících restituovaný majetek. 

Na stránkách knihy ožívají dosud zcela neznámé osudy potomků knížete Rudolfa Thurn-Taxise, současných reprezentantů knížecího rodu Kinských z Chlumce nad Cidlinou i jejich příbuzných z moravské větve Kinských ze Sloupu, rodu Belcrediů, Dlauhoweských z Dlouhé Vsi, Coudenhovů-Kalergi, Podstatzkých-Lichtensteinů, vinořských i jindřichohradeckých Czerninů, drahenických Lobkowitzů, rychnovských Kolowratů a původně ruského rodu Razumovských, usedlého do roku 1946 ve Slezsku.
V několika kapitolách se autor věnuje houževnaté snaze šlechty o postupnou obnovu restituovaných statků a často velmi zdevastovaných zámků, přičemž dokládá její zodpovědný vztah k rodovému majetku jako zavazujícímu odkazu předků. Na rozdíl od předchozích dílů si v některých kapitolách všímá aristokratických rodin, které se na počátku nacistické okupace přihlásily k německé národnosti a přijaly říšskoněmecké občanství, po válce byly odsunuty, vyvlastněny a na počátku 90. let vyloučeny z majetkových restitucí. Ukazuje se, že většinou nešlo o protičesky či dokonce pronacisticky zaměřené aristokraty, ale o lidi podlehnuvší masívnímu nátlaku okupantů a pragmaticky usilující o záchranu rodových statků, i když zde často hrála roli i zahořklost vůči první republice.
Jako v předchozích dílech Příběhy české šlechty a Návraty české šlechty, tak i v tomto svazku snaží se autor korigovat předsudky části naší veřejnosti ve vztahu ke šlechtě. Dnešní české aristokraty představuje jako nositele nejen rodových, ale i národních a státních tradic, upřímné patrioty a samozřejmě vyznavače mravního a společenského kodexu. A také jako lidi, kteří v nedávné minulosti, zbaveni majetku a společenského postavení, dokázali s hrdou noblesou překonávat těžká příkoří a kteří se i dnes dokáží postavit čelem k problémům a úkolům, jež přináší hektická přítomnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat