pátek 8. srpna 2014

Co jsem také přečetl_Napoleon Bonaparte

Před cestou na Elbu samozřejmě pátrám po všemožných informacích v katalozích cestovních kanceláří, na internetu i v knihovně, a proto po letech znovu sahám po knize Alberta Z. Manfreda Napoleon Bonaparte.

Tentokrát si ovšem z šestisetstránkové knihy vybírám jen pasáž týkající se Napoleonova pobytu na středomořském ostrově, kterému autor bohužel věnoval jen pár odstavců. To podstatné naleznete v reportáži z Elby zde.
Doktor historických věd Albert Zacharovič Manfred (1906–1976) patřil sice k druhé generaci sovětských marxistických historiků, ale jeho rozsáhlé vědecké i popularizační dílo dosáhlo mezinárodního uznání. Ve své badatelské činnosti se soustředil na novověké dějiny Francie, zejména na období zahrnující obě francouzské buržoazní revoluce a napoleonské války.



Obsáhlá historická monografie Napoleon Bonaparte z roku 1971 vykresluje působivý obraz rozporné postavy velkého vojevůdce a významného státníka a jeho doby. Bohatý základní materiál, ze kterého autor pro své poutavé líčení čerpal, doplnil pro druhé vydání novými prameny, jako jsou např. zprávy carských diplomatů z různých končin Evropy, dokumenty pařížského Národního archívu, soudobý ruský a francouzský tisk apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat