pátek 11. července 2014

Co jsem také přečetl______Velký Gatsby

Společenský román amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda vyšel poprvé v roce 1925, ale popularitu získal až v 50. letech a následně se z něj stala povinná četba na středních školách a v univerzitních kurzech literatury v mnoha zemích světa. Často bývá považován za jeden z největších anglicky psaných románů 20. století a za nejlepší americké literární dílo všech dob.

Příběh se odehrává ve 20. letech 20. století a vypravuje jej mladý Nick Carraway z amerického Středozápadu, který přijíždí do New Yorku, aby obchodováním na burze vydělal peníze. Zabydlí se na Long Islandu v oblasti zvané West Egg neboli Západní Vejce nedaleko výstavné rezidence tajemného mladého milionáře Jaye Gatsbyho. Setkává se se svojí hodně povrchní vzdálenou sestřenicí Daisy, vdanou za Nickova známého Toma Buchanana, se kterým má Daisy malou dcerku. Manželství však není zcela šťastné, Nick dokonce osobně poznává Tomovu milenku Myrtle, manželku Georga Wilsona, pracovitého majitele blízké autoopravny. Nick se seznámí se svým sousedem Gatsbym, je zván na jeho pravidelné monstrózní večírky a zapadne do zdejší společnosti. Mimo jiné se seznámí s mladou půvabnou hráčkou golfu Jordan Bakerovou. Stane se přítelem Gatsbyho a dostává se mu tak příležitosti dozvědět se něco víc o tomto člověku, o jehož minulosti kolují na veřejnosti jenom nepodložené legendy a pomluvy. Postupně se dozvídá nejen detaily o – přinejmenším podezřelých – Gatsbyho obchodech, do kterých je zapojen i známý podvodník Meyer Wolfsham, ale i celou historii jeho tajemného života. 
Gatsby se původně jmenoval Gatz a pocházel z chudé rodiny, ale velmi toužil se vypracovat, a tak utekl z domova. Potkal milionáře Dana Codyho, který mu později dopomohl k penězům. Ještě více však poznamenala jeho život láska k mladé bohaté dívce Daisy, milence však od sebe oddělilo nejen rozdílné společenské postavení, ale také první světová válka. V ní byl Gatsby povýšen na majora, což mu umožnilo strávit několik měsíců na univerzitě v anglickém Oxfordu. Během té doby se však Daisy provdala. Vychází tak najevo, že Gatsbyho životní láska je ženou Toma Buchanana. Gatsby se zásluhou Nicka po letech setkává s Daisy v Nickově domě, čímž způsobí rozvrat jejího manželství s Tomem. Na výletě do New Yorku dojde k osobní konfrontaci Gatsbyho s Tomem a poté k tragické události. Manželku George Wilsona Myrtle srazí automobil patřící Gatsbymu, avšak za volantem sedí Daisy. Wilson je naprosto zničený, dozvěděl se totiž o manželčině nevěře a chtěl s ní jinde začít nový život. Tom Buchanan, který se s Wilsonem dobře zná, mu naznačí, že ví kdo je majitelem inkriminovaného vozu, který z místa nehody ujel. Gatsby hodlá chránit Daisy, ale než to udělá, je v bazénu na zahradě svého domu zastřelen mstícím se Wilsonem, který vzápětí nato spáchá sebevraždu. Nick zařizuje pohřeb, ale nad Gatsbym nikdo netruchlí, pohřbu se účastní jen on a Gatsbyho otec. Bohatá newyorská smetánka jako by zapomněla na pohostinnost, které si užívala v Gatsbyho domě. Daisy, která si neumí představit svůj další život bez bohatého muže, ujíždí s Tomem neznámo kam a Nick, znechucený tragédií svého přítele a chováním lidí kolem něho, končí svůj vztah s Jordan a odjíždí domů.
Knihu přeložil Lubomír Dorůžka, známý překladarel zejména americké literatury. Více jsem o něm psal zde.
*  *  *
Protože se chystám za pár dní odjet na turistiku do Černé Hory, zaujalo mě, že zmínka o ní se objevuje i v knize Velký Gatsby. Jay se totiž chlubí Daisy svým Danilovým křížem pojmenovaným po předkovi Petara II. Petroviče Njegoše. Fitzgerald se v dochovaném dopisu z roku 1924 svého literárního agenta v New Yorku ptá, jak přesně vypadá Danilova medaile a zda je možné, aby byla udělena i cizinci. Fitzgerald i jeho žena Zelda s oblibou navštěvovali Paríž a Antibes, kde tehdy v exilu žila černohorská královská rodina. Přátelil se také s anglickým spisovatelem Joycem Careym, který sám Černou Horu během druhé balkánské války v roce 1913 navštívil a dostal Danilův kříž za boje kolem Skadarského jezera.

Žádné komentáře:

Okomentovat