čtvrtek 12. června 2014

Toulavá kamera podruhé ve Světlé

Televizní magazín, s nímž se neděli co neděli můžeme v teple svých domovů toulat po celém Česku, vysílá již více než deset let. Před dvěma lety přijela dvojice z „Toulavky“ – po několika odkladech – také do Světlé (psal jsem o tom zde) a nyní tvůrci jednoho z nejznámějších televizních pořadů projevili zájem o natáčení ve středověkém podzemí podruhé. Na moji poznámku, že jsme tam už natáčeli s Radkem Šulcem a Honzou Kubkou, se mi dostalo odpovědi, že oni jsou jiný štáb, který točí pořad Toulavá kamera vychutnává Česko.

Při telefonickém sjednávání termínu jim nabízím spojit návštěvu podzemních chodeb s čerstvě zpřístupněnou expozicí evropského historického skal na zámku, což je pro ně samozřejmě zcela nová informace, a tak pozvání s povděkem přijímají.
Přijíždí moderátor Josef Maršál, produkční Světlana Tvrdíková a dvojice kameramanů. Nejprve se natáčí na zámku, kde jeho majitelka Helena Degerme na kameru vysvětluje, proč je zde vystaveno právě historické sklo
Poté provádí Josefa Maršála expozicí a prozrazuje, že podstatná část sbírky, kterou zapůjčilo Uměleckoprůmyslové muzeum Praha, byla dosud ukryta v depozitářích muzea a návštěvníci mají možnost vidět tuto krásu vůbec poprvé. 
Pracovníci televize nešetří slovy chvály nad nově zrekonstruovanými prostorami východního křídla zámku a líbí se jim také oranžerie s grottou. 
Po krátkém posezení pod slunečníkem na nádvoří odjíždíme na náměstí. Když si při vstupu do podzemí vyměňuji tmavé brýle proti slunci za normální, Pepa Maršál říká: „Á, Vy máte jedny brejle na blízko, jedny na dálku a jedny na hloubku!“
Procházíme podzemními chodbami a postupně se zastavujeme u středověké studny, trojice větracích otvorů, původního vstupu do podzemí a ve středověkém sklepě. Produkční by ráda slyšela nějakou pověst vztahující se k našemu podzemí, ale tu jí bohužel nabídnout nemohu. Přesto viditelně pookřeje, když říkám, že po generace kolovaly mezi Světeláky dohady, že chodby vedou pod řeku a ústí kdesi na zámku, či na Malé Straně, nebo dokonce až na Lipnici. Nic takového se ovšem nepotvrdilo...
Na zámku i v podzemí fotografoval kolega -jiv-
„Toulavka“ věnovaná Světlé nad Sázavou by se měla na televizních obrazovkách objevit v září letošního roku. Pokud se to dozvím s předstihem, rád informaci pustím do světa.

Žádné komentáře:

Okomentovat