čtvrtek 5. prosince 2013

Mikulášské odpoledne a večer pro malé i velké

To je upřesňující podtitul akce A možná přijde i Mikuláš, která se konala ve čtvrtek 5. prosince na náměstí a v nejbližším okolí.

V devět ráno začínaly Mikulášské trhy, které trvaly až do 18 hodin a mezitím probíhal další program. Ve 13 hod. byla v Galerii Na Půdě slavnostně otevřena výstava Chaloupka na vršku aneb Večerníčky z ateliéru Šárky Váchové. Jedná se výstavu loutek, scén a fotografií z večerníčků, divadelních loutek, návrhů scén, loutek, kostýmů a grafik známé pražské výtvarnice, režisérky a scenáristky.
Na vernisáži Šárka Váchová (*1947) přítomným hostům mimo jiné vysvětlila, kterým loutkám se říká marionety (ovládané shora tenkými provázky), javajky (vedené na hůlce spodem) a maňásci (navlékají se na ruce). Podrobnosti a fotografie z výstavy naleznete na http://jardavala.blogspot.cz/2013/12/vystava-chaloupka-na-vrsku.html.
V 15 hodin se ve středověkém podzemí otevřelo peklo. Bylo to již posedmé, přesto je zájem v posledních třech letech neměnný. 
Jak to v podzemí vypadalo v roce 2007, najdete na http://jardavala.blogspot.cz/2007/12/
Po 16. hodině předvedly dětem odsouzené ženy z místní věznice na pódiu před radnicí Loutkovou pohádku a o půl hodin později se v kašně uprostřed náměstí rozsvěcela Světýlka naděje. 
Je to připomínka jednoho z nejstarších vánočních obyčejů, kdy děti za pomoci andělů pouštěly na vodu lodičky z ořechových skořápek z hořící svíčkou. Říkalo se, že komu lodička odpluje od břehu, ten se vydá do světa.
Tam také v 17 a v 17.30 hod. zazpíval folklorní soubor Škubánek a současně se v kostele sv. Václava konalo vystoupení pěveckých sborů Zvonek a Zvoneček ze základní školy v Lánecké ulici.

V 18 hodin pak nastal zlatý hřeb celé akce – slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Pochybnost o příchodu Mikuláše, obsažená v názvu akce, se stejně jako v minulých letech ukázala zbytečná, protože jaký by to byl Mikulášský den bez Mikuláše? Spolu se dvěma anděly doprovázel faráře Marka Marcela Šavela, starostu Jana Tourka a Janu Myslivcovou. 
Ta na úvod zazpívala, farář krátce promluvil o svatém Mikuláši, také starosta pronesl pár slov a pak už následovalo ono toužebně očekávané rozsvícení vánočního stromu. 
Zaplněné prostranství před kostelem celou podívanou odměnilo potleskem a celou akci ukončilo vystoupení mysliveckých trubačů.

Žádné komentáře:

Okomentovat