neděle 13. října 2013

Seminář cvičitelů a vedoucích turistiky

Už řadu let je v oblasti KČT Vysočina v polovině října koná dvoudenní setkání cvičitelů a vedoucích turistiky. Pořadatelem je vždy některý z odborů oblasti. Loni to byl KČT Čeřínek, předloni náš KČT Sklo Bohemia. Letos jsme se sešli v turistické základně KČT Pacov, kde se seminář konal už v roce 2006 (http://jardavala.blogspot.cz/2011/10/seminar-vedoucich-cvicitelu-turistiky-v.html). 
Celkem se zúčastnilo 66 zástupců 14 odborů KČT.

Po ubytování si z nabídky pořadatelů vybíráme trasu 13 km na hrad Kámen. Po modré značce šlapeme přes Novou Ves a Důl a najednou se před námi objevuje neobvyklý pohled na hrad Kámen.
Byl postaven na skalním hřebenu uměle přerušeném příkopem, přes který vedl padací most do branky v hlavní věži. Branka byla později zazděna, vedle byla otevřena nová široká brána a příkop byl zasypán. Během staletí se v držení hradu vystřídala řada majitelů. Patřili k nim například Trčkové z Lípy a Malovcové z Malovic, později představitelé drobné rakouské úřednické šlechty, která však většinou neoplývala finančními prostředky nutnými k udržování hradu a ten začal chátrat. Teprve svobodný pán Václav Ennis z Atteru se se pustil v 2. polovině 19. století do větších stavebních úprav, jimiž však hradu ještě více ublížil, když romantickou snahou o regotizaci znehodnotil staré partie. Poslední majitel Antonín Fleissig, který Kámen koupil v roce 1916, hrad důkladně opravil a zrestauroval. Po roce 1948 mu byl znárodněn a časem se ocitl v havarijním stavu. V 70. letech 20. století došlo postupně k jeho celkové opravě, která však nebyla také zrovna zdařilá. 
Dne 22. června 1974 byl hrad otevřen pro veřejnost jako muzeum jednostopých motorových vozidel, které má připomínat počátky motocyklového sportu na našem území, především Pacovského okruhu, jehož tradice sahá do roku 1905. O rok později se na něm jel první mezinárodní závod na území Rakousko-Uherska a třetí na světě.
Vystavené exponáty, které zapůjčili soukromí sběratelé, Národní technické muzeum v Praze a firmy ČZ Strakonice, a. s., a JAWA MOTO Týnec nad Sázavou, jsou občas obměňovány. Nyní je tu namátkou k vidění například Walter typ B, rok výroby 1913, výrobce Josef Walter – Výroba motocyklů Praha, Poustka 250, rok výroby 1925, výrobce František Poustka, Premiér Sachs 98, rok výroby 1939, výrobce Premiér Šerme Cheb, či Jawa 100 Robot, rok výroby 1937, výrobce Zbrojovka F. Janeček Praha. Mně ovšem nejvíce nadchl Manet 90, který jsme měli doma v modré barvě a když jsem byl malý, táta mě vozil před sebou na nádrži. Později ho, bohužel, prodal včetně velké bedny náhradních dílů…
Od poloviny 90. let 20. století je na hradě systematicky budována expozice zámeckého života druhé poloviny 19. a počátku 20. století. Byly do ní zapracovány exponáty pocházející z hradu, jako například empírová ložnice nebo dva obrazy ze života rodu Štampachů, využity byly i zápůjčky z jiných kulturních organizací. Raritním exponátem umístěným v Rytířském sále je svatební korouhev z roku 1881 vyhotovená u příležitosti svatby rakouského korunního prince Rudolfa a Štěpánky Belgické.
Po prohlídce hradu sedíme chvíli v hospůdce a nabíráme síly k návratu. V podhradí si ještě prohlížíme jakési improvizované muzeum staré zemědělské techniky pod širým nebem... 
...a po červené značce šlapeme do Pacova. 
Při potulce Pacovem nás pivní siločáry přivádějí k rodinnému minipivovaru, a tak nezbývá, než si jeho návštěvou rozšířit vzdělání. Pivovar zahájil provoz 26. března 2010, klasickou dvourmutovou technologií vaří nefiltrované nepasterované přírodní pivo s jemným zákalem způsobeným pivovarskými kvasnicemi, které jsou významným zdrojem vitamínů skupiny B. Pivo se po dozrání jednak čepuje přímo z ležáckých tanků, jednak se plní do PET lahví, pětilitrových soudků i do KEG sudů. Někdo si objednává dvanáctku Golem, někdo pšeničné – a obojí si pochvalujeme!
V odpoledním programu semináře informuje předsedkyně oblasti Marie Vincencová o stavu příprav akce Za posledním puchýřem, která se bude v polovině listopadu konat v Humpolci, a podává zprávy z ústředí. Účastníci semináře pak potvrzují návrh kandidatury Ing. Jaroslava Šlechty, místopředsedy KČT, na funkci předsedy ústředního výboru KČT. 
Následují informace o významných akcích v příštím roce, a to jak celorepublikových (např. Mezinárodní zimní sraz turistů v Králíkách, Letní sraz turistů v Bělé nad Radbuzou, DP Za posledním puchýřem v Benešově), tak oblastních (Zahájení jarní turistické sezony 2014 bude organizovat KČT Trnava, Zahájení cyklosezony 2014 KČT Bedřichov Jihlava). Další informace se týkají hodnocení průběhu roku a stručné zprávy o činnosti podávají také zástupci jednotlivých odborů. Večer probíhá videoprezentace z činnosti KČT Vysočina: Příprava a vznik oblastního kalendáře turistických akcí a Vzpomínka na semináře cvičitelů v letech 2007–2012.
V neděli ráno pokračuje seminář přednáškou místopředsedy KČT Ing. Jaroslava Šlechty na téma Chaty KČT a informacemi M. Vincencové, M. Bradové a L. Březinové o dění v oblasti KČT Vysočina. V průběhu dopoledne pak odcházíme na krátkou procházku po městě.
Pacov má asi pět tisíc obyvatel a jeho historické jádro je městskou památkovou zónou. Dominantou náměstí je děkanský kostel sv. archanděla Michaela, za nímž vykukuje barokní zámecký, dříve klášterní, kostel sv. Václava se štíhlou hranolovou věží ukončenou cibulovou bání. V jeho sousedství je zámek, který vznikl renesanční přestavbou původního hradu. V 18. století se z něho stal klášter bosonohých karmelitánů, za vlády Josefa II. byl v roce 1787 zrušen a budova se opět užívala jako zámek. V 19. století bylo ubouráno vstupní křídlo, a zámek se tak otevřel do města. V 60. letech 19. století sloužila část zámku jako škola a byt pro učitele. Tehdy se v rodině učitele Jana Sovy 26. 2 1864 narodil pozdější básník Antonín Sova.
V roce 1947 byl zámek obsazen československou armádou, která velmi zdevastovaný objekt opustila v roce 1992. Teprve v roce 1997 byl zámek převeden do majetku města, které jej vzorně obnovilo a zpřístupnilo veřejnosti.

V zámeckém parku obdivujeme všechny barvy, které podzim nabízí...
 ...vracíme se na náměstí a kolem kapličky sv. Anny míříme na základnu pacovských turistů.
Až později jsem se dočetl, že Pacov má zajímavou rodačku – Magdu Lokvencovou, první manželku posledního komunistického prezidenta Gustáva Husáka. Narodila se jako nejstarší ze tří dětí v roce 1916 ve Spálené ulici čp. 118, nedaleko náměstí. Její matka hrála divadlo s ochotníky a zemřela v pětatřiceti na tuberkulózu, když bylo Magdě osm let. Otec byl zemědělský specialista, který na Slovensku vykupoval pozemky pro armádu. Z Pacova se rodina přestěhovala do Motešic na Slovensku, kde otec vedl vojenský hřebčinec. S Husákem se Magda potkala na střední škole a vzali se po několikaleté známosti v roce 1938. Magda zpočátku studovala práva, zájem o divadlo ji však později přivedl na konzervatoř. Studium ukončila po válce, hrála například ve filmech Jánošík a Vlčie diery. Především však byla divadelní režisérkou. S Husákem měla dva syny, rozvedli se na začátku 60. let. Zemřela v roce 1966.

Žádné komentáře:

Okomentovat