pátek 12. července 2013

Výstava obrazů Pavla Wolfa

V Galerii Na Půdě se konala vernisáž obrazů Pavla Wolfa, světelského rodáka žijícího v Kadani. Výstava potrvá do 18. srpna, otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 17 hod., v sobotu a neděli od 13 do 17 hod.

Pavel Wolf se narodil ve Světlé nad Sázavou 2. března 1946. Jeho matka Jarmila učila na měšťanské škole, otec Josef byl zaměstnán v záložně. Když bylo Pavlovi půl roku, odstěhovali se do Podbořan. Odmalička pokreslil, co se dalo. Jeho talentu si všímali nejen spolužáci, ale i učitelé, kteří jej v roce 1961 doporučili k přijímacím zkouškám. Vystudoval střední průmyslovou školu keramickou v Karlových Varech, kde se pod vedením prof. Vlastimila Květenského zdokonaloval v tužkových zátiších, v úhlových portrétech a ve fantaskních linorytech, maloval také akvarely motýlů a květin a pastely krajin. Po maturitě byl přijat na Univerzitu Palackého v Olomouci, ale pro omezenou výtvarnou tvorbu a vzdálenost od domova se pokoušel o přijetí na UMPRUM a AVU do Prahy. Za husákovské normalizace však přijímací zkoušky značně ovlivňovala ideologie, a tak absencí „dělnického původu“ mu u zkoušek chyběly rozhodující body. V roce 1968 nastoupil do propagace v elektrárně Tušimice, kde prožil třiatřicet let – v  návrzích, výzdobách, v tiskárně a po sametové revoluci v redakci podnikových novin.

Pro Světeláky jsou významné a zajímavé především jeho obrazy dnes již neexistujících zákoutí a portréty. Obojí vznikalo za častých pobytů u babičky Mejstříkové v Lánecké ulici.
Kostel sv. Václava, domy Pickových a Rokosových (1976)
Náměstí, domy Klovrzových (bufet), Šrámkových a Novotných (1970)
Lánecká ulice, domy Škarydových, Novotných a Suchomelových (1971)
Z ulice Nové město k náměstí (1976)
Kozí plácek
Zastávka (1977)
Lánecká ulice, domy Šímových, Maršounových a Kratochvílových (1963)

A teď ještě několik jiných:

1 komentář:

  1. Pěkné obrázky staré Světlé. Ani jsem nevěděl, že někdo tohoto jména má kořeny ve Světlé n.S. a maluje. Teď už to vím. Ne každé město se může pochlubit tolika výtvarníky.

    OdpovědětVymazat