středa 8. května 2013

Výstava děl neprofesionálních výtvarníků Světelska

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že je něco špatného na označení amatér – a zvláště ne po zhlédnutí již bůhvíkolikátého ročníku této tradiční výstavy. Její historie totiž sahá padesát let dozadu!
Světelské zájemce o malování do určité míry zcela jistě inspirovala přítomnost akademických malířů Jaroslava Panušky (1872–1958), jeho synů Jaroslava (1898–1962) a Vladislava (1902–1959) a Františka Antonína Jelínka (1888–1977), kteří zde svá díla vystavovali. Nejprve někteří výtvarníci soukromě navštěvovali ateliér F. A. Jelínka, nebo i malovali v plenéru společně. Postupně jich přibývalo, a protože měli snahu o nějaké další vedení ve svých výtvarných začátcích, vznikl při městské Osvětové besedě výtvarný kroužek. Při národním podniku Sklárny Bohemia byl založen Klub přátel výtvarného umění, obě uskupení byla později sloučena a  Osvětová beseda ve snaze zkvalitnit práce výtvarníků požádala F. A. Jelínka, aby se ujal jeho řízení. Zpočátku asi dvanáct zájemců se každý týden scházelo v Dělnickém domě a podle modelů, které si sami zajišťovali, malovali a kreslili. Nejprve zátiší, figury či portréty, později malovali s Mistrem Jelínkem i v plenéru. Jak přibývalo obrazů a kreseb z činnosti kroužku i domácích prací, zákonitě přišla myšlenka ukázat výsledky veřejnosti. Začala tradice každoročních jarních výstav v Dělnickém domě, za socialismu jako součást májových oslav.
Letos v tanečním sále Společenského domu vystavuje svá díla – ať již obrazy, kresby, dřevěné plastiky nebo keramiku – devatenáct výtvarníků:

Oldřich Sýs (*1944)
Oldřich Sýs (*1944)
Oldřich Sýs (*1944)

Milan Lepeška (*1973)

Jaroslav Vlček

Petr Křivský (*1957)

Jaroslava Řeháková-Kuželková (*1946)

Vladimír Zadražil (*1963)

Pavel Podeszwa (*1961)

1 komentář: