pondělí 8. dubna 2013

Bude nad Světlou rozhledna?


Nápad postavit u Světlé n. S. rozhlednu se zrodil již asi před pěti lety, ale konkrétní kroky začaly být vidět až ke konci minulého roku, kdy vzniklo občanské sdružení K 601 a jeho záměry se objevily v tisku. 

Cílem jmenovaného sdružení je právě výstavba rozhledny na Žebrákovském kopci, na kótě 601 metrů nad mořem, podle níž je sdružení pojmenováno. Předsedou je Jiří Vaněček, mezi zakladateli sdružení jsou například Jozef Šlapák, člen Klubu přátel rozhleden a známý zahrádkář, a Miloš Rázl, majitel firmy MONTRAZ.

Rozhlednu by měla tvořit kamenná stavba, ze které se bude vypínat 32 metrů vysoká ocelová konstrukce. Ve hře byly tři varianty, je vybraná trojboká konstrukce. 


Každopádně rozhled bude kruhový a při dobré viditelnosti bude možné spatřit Sněžku, Blaník, hrad Orlík nad Humpolcem, Žďárské vrchy, Jeseníky a Orlické hory.
Sdružení jednalo s Lesy České republiky o dlouhodobém pronájmu příslušného pozemku na temeni Žebrákovského kopce a také s vedením světelské radnice, s odborem životního prostředí, stavebním úřadem a dalšími. Probíhá příprava projektové dokumentace a mnoha dalších žádostí a povolení. Sdružení předpokládá, že náklady na výstavbu se budou pohybovat kolem šesti miliónů korun, proto se snaží získat příslušné dotace, jednat s obcemi a shánět sponzory.
Se zajímavou myšlenkou přišel Miroslav Plachý, někdejší vedoucí světelských skautů. Navrhuje, aby budoucí věž nesla název Rozhledna Jaroslava Panušky (případně Panuškova rozhledna či Panuškova vyhlídka). Inspiroval se Mistrovým obrazem asi z roku 1930 „Zima na Českomoravské vysočině. Pohled s kopce Žebrákova na Světelsko a Humpolecko“.

2 komentáře:

  1. O možném vzniku rozhledny jsem četla již v novinách. Jsem zvědavá, zda a v jakém časovém horizontu dojde k realizaci.

    OdpovědětVymazat
  2. Silně si přeju, aby rozhledna byla! A aby byla brzy! :-)

    OdpovědětVymazat