pondělí 30. ledna 2012

Šumavou na běžkách

Šumava je pro mě stále bílým místem na mapě, a tak jsem s radostí přivítal možnost zúčastnit se zájezdu do Prášil s jihlavskými turisty.

neděle 22. ledna 2012

Za betlémy do Třeště

Konečně došlo na léta odkládaný výlet za velkou třešťskou zajímavostí, kterou je tradiční Betlémská cesta. Každoročně v období od Vánoc do Hromnic je možno vidět na dvacet betlémů v třešťských domácnostech, přímo u jejich tvůrců. Třešť je jedinečnou nejen evropskou, ale i světovou lokalitou s takovýmto množstvím dochovaných a každoročně znovu stavěných betlémů zpřístupňovaných veřejnosti. Jinde jde většinou již jen o muzeální záležitost.

čtvrtek 19. ledna 2012

Toulka Prahou

Toulám se po Praze, konkrétně po Malé Straně, Petříně a Starém Městě, místy mnohokrát navštívenými a přesto objevuji stále něco nového.

pondělí 9. ledna 2012

Zimní Prahou

Již léta jezdíme začátkem roku na akci, kterou vždy začátkem roku pořádají sekce IVV-IML ÚV a KČT Kobylisy. Pravda, někdy jsme vynechali, ale letos jsme nechyběli.

neděle 8. ledna 2012

Zemřel Josef Škvorecký

Nejprve spisovatel, respektovaný překladatel a svobodomyslný intelektuál, jehož román Zbabělci rozzuřil v padesátých letech komunistické cenzory k nepříčetnosti, později také nakladatel. Zemřel na rakovinu v torontské Nemocnici princezny Margaret. O jeho nemoci se mluvilo i v souvislosti s tím, že nepřijel na pohřeb Václava Havla, s nímž ho pojilo dlouholeté přátelství.

pátek 6. ledna 2012

Špýchar v Prostředkovicích

  Určitě jste si všimli, když jedete autem kolem, podivné staré čtvercové stavby kryté jehlanovou šindelovou střechou a přemýšleli jste, jaký byl její účel.

Označení středu historické Jihlavy

  Zásluhou svých představitelů má krajské město Jihlava v dlažbě vyznačen střed historického centra. Možností, jak jej vyměřit bylo několik, pracovníci zdejšího katastrálního úřadu jej určili jako průsečík spojnic protilehlých bodů obvodu historického jádra města podle mapy stabilního katastru z roku 1897.

čtvrtek 5. ledna 2012

Co jsem také přečetl _______________Havlíčkobrodsko 25

Stejně jako v minulosti, i loni v prosinci vydaly Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod a Moravský zemský archiv v Brně – Státní okresní archiv Havlíčkův Brod vlastivědný sborník Havlíčkobrodsko. Na stránkách jubilejního 25. čísla najdou milovníci historie Havlíčkova Brodu i širšího okolí mnoho nových a zajímavých faktů.

úterý 3. ledna 2012

Co jsem také přečetl ______________ Železniční trať Jihlava – Kolín

Před koncem minulého roku se dostala na trh další publikace pro milovníky historie železnice se sáhodlouhým, ale vše vypovídajícím názvem Železniční trať Jihlava – Německý Brod – Kolín s lokálkami do Polné, Humpolce, Třemošnice a Zruče nad Sázavou na starých pohlednicích. Jejími autory jsou PhDr. Vladimír Cisár, Karel Černý, Jaroslav Líbal a Martin Navrátil, kniha byla vydána u příležitosti 140. výročí zprovoznění železniční trati z Jihlavy do Kolína.

neděle 1. ledna 2012

PF 2012

Ať vás ani pohled do budoucnosti 
            nepřipraví o úsměv!
                    pf 2012