čtvrtek 19. července 2012

Co jsem také přečetl_______________ Místní a pomístní jména na Vysočině

Pravda, název nové knihy, která se objevila mezi novinkami na podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě, je Neviditelní svědkové minulosti a to, co jsem uvedl v nadpise je její podtitul.

Autoři Jaroslav David a Pavel Rous čtivou, popularizační formou seznamují čtenáře s výkladem řady místních jmen (názvů osad a jejich částí) i pomístních jmen (názvů neosídlených objektů, tedy lesů, luk, polí, cest, vrchů a vod) z oblasti Českomoravské vysočiny. Zkoumají jazykovou i mimojazykovou stránku jmen, zabývají se jejich vznikem, původem, významem a fungováním. Jména totiž odrážejí nejen přírodní a společenské poměry, ale i historii místa (např. podle jmen pozemků je možné najít dávno zaniklé vsi či bývalá naleziště nerostů, jména uchovávají vzpomínku na historické události apod.).
Jedním z více než 110 navzájem propojených a doplňujících se hesel je i Světlá nad Sázavou, v němž autoři kromě známé pověsti o založení Světlé Karlem IV. vysvětlují, že její jméno skutečně vzniklo z adjektiva „světlá“ a označovalo ves založenou na takzvané světlině, ať už přirozené nebo vzniklé vymýcením.

Žádné komentáře:

Okomentovat