pondělí 5. prosince 2011

Betlémy a dřevěné figury Tomáše Štolby

V Galerii Na Půdě byla otevřena výstava pražského řezbáře Tomáše Štolby (*1945)

Dřevo mu učarovalo a zkusil to nejdříve s loutkami. Vypráví, jak po sametové revoluci nevěděl, čím se živit, a českobudějovická řezbářka Arana Mertlová mu poradila, ať zkusí vyřezávat. Poslechl ji a ve spolupráci s tehdejší manželkou, malířkou Renatou Štolbovou, která loutky polychromovala olejovými barvami a navrhovala kostýmy, a Hanou Mikešovou, která na loutky šila, dali dohromady první kolekci. Přijali ji v galerii U zlatého koníčka v Praze. Když se po hodinové procházce zašli na instalaci loutek podívat, zesmutněli. Loutky tam nebyly! Zeptal se, jestli jsou alespoň někde ve skladu, ale galerista mu řekl, že jsou prodané. Tím bylo o jeho práci rozhodnuto!
Bydlí v Roztokách u Prahy, vyřezává už přes dvacet let, souběžně s loutkami i figury a betlémy. Řezbařině se věnuje komplexně – od návrhu, přípravy dřeva přes řezbu, povrchovou úpravu až po polychromii. Jeho betlémy jsou celé ze dřeva, jen v jesličkách pod Ježíškem je seno. Pracuje pouze s lípou, ze které – jak říká – se dá dobře vyřezávat, hezky voní a krásně se na ni maluje olejovými barvami.

Zpodobňuje postavy biblického světa s jejich atributy. Muž nese rybu. Žena s husou. Slepec s ještěry. Petr s kohoutem. Nejčastěji vyřezává Josefa a Petra a Pannu Marii s Ježíšem. Kromě prací pro galerie a soukromé odběratele vyřezává figury určené pro konkrétní místa – do výklenků a kapliček. Své práce vystavuje v českých i zahraničních galeriích. Podílel se i na větších realizacích, vyřezal například soubor třiceti figur pro stálou expozici na zámku v Bechyni nebo betlém pro kostel v Dobré Vodě u Českých Budějovic.
    

Žádné komentáře:

Okomentovat