úterý 7. září 2010

Co jsem také přečetl _______________ Škodovkou na Sněžku i kolem světa

V létě vydalo nakladatelství GRADA Publishing knihu Škodovkou na Sněžku i kolem světa s podtitulem Příběh B. J. Procházky-Dubé, polykače kilometrů i propagátora automobilové techniky.

Břetislav Jan Procházka patří k málo známým postavám historie československého motorismu i přesto, že v rekordně krátké době uskutečnil cestu automobilem kolem světa. Právě to by chtěl svojí knihou Zdeněk Vacek napravit, a tak představuje tuto silnou osobnost, která motorismem žila od mládí, z několika stránek – jako podnikatele, který k nám dovážel americké oleje i servisní a garážovou techniku a spolu s bratrem vybudoval moderní autoservis, jako cestovatele a dobrodruha, jako propagátora automobilové značky Škoda a jako publicistu, autora množství článků ve světových motoristických časopisech. Kniha sleduje Procházkův život od dětství, ovšem největší část knihy logicky věnuje cestě kolem světa. Zajímavý je ale i popis úspěšného pokusu zdolat Škodou Popular vrchol Sněžky, kdy je naplno vidět Procházkova cílevědomost a vytrvalost hraničící s umanutostí. Pro jeho odvážné dálkové jízdy prokazující spolehlivost škodovek se mu začalo přezdívat „polykač kilometrů“.
Příští rok tomu bude 75 let, kdy se B. J. Procházka a Jindřich Kubias vydali v sériovém voze Škoda Rapid na dobrodružnou cestu kolem světa. Po 97 dnech, během nichž projeli Německo, Polsko, Litvu, Rusko, Persií (dnešní Írán), Indii, Cejlon, Malajsii, Čínu, Japonsko, Honolulu, USA, Francii a opět Německo, se s velkou slávou vrátili do Prahy. V sériovém voze jen s minimálními úpravami týkajícími se úložného prostoru najeli 27 700 kilometrů po cestách i necestách. Po návratu B. J. Procházka napsal dodnes čtivou knihu Automobilem kolem světa. Ještě před vypuknutím druhé světové války odešel do USA, kde měl vynikající jméno a uplatnil se tam v automobilové i letecké branži.
Jistě není bez zajímavosti, že autorem publikace je motoristický novinář Zdeněk Vacek, který pochází z Dolní Březinky. Podařilo se mu sehnat mnoho dosud nepublikovaných fotografií z archivu Procházkovy rodiny, knihu navíc doplňuje zajímavý autentický dodatek o cestě předválečným Ruskem, který napsal v roce 1938 sám B. J. Procházka. Postřehy ze sovětského Ruska v době politických procesů však tehdy musel kvůli cenzuře hájící našeho spojence psát „do šuplíku“. Zajímavě působí konfrontace s dobovými dojmy Fučíka, Wericha, ale i podobnost s tajnou zprávou Hanzelky a Zikmunda, kteří ji vypracovali pro Brežněva o 28 let později.

Žádné komentáře:

Okomentovat