úterý 27. ledna 2009

Provokativní plastiky

Mediálně proslavené dílo Entropa, které má reprezentovat Českou republiku po dobu jejího předsednictví Evropské unie, je nejnovějším výtvorem českého sochaře Davida Černého (*1967). Nachází se v budově Rady Evropské unie v Bruselu a Evropskou unii představuje jako stavebnici z odlomitelných dílků, jež každý stát zobrazují v nelichotivé podobě stereotypu, který o něm mají zažitý ostatní obyvatelé Evropy.

Provokativními, až kontroverzními plastikami se David Černý proslavil již před lety. Na jaře 1991 se svým kamarádem natřel narůžovo sovětský tank umístěný na někdejším náměstí Sovětských tankistů Smíchově (dnes je k vidění ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech), čímž vyvolal značný skandál. 
Je také autorem deseti černých laminátových miminek Babies, lezoucích po televizní věži v Mahlerových sadech na Žižkově, a několika dalších.
Prvním jeho dílem, které vzbudilo větší pozornost, byla plastika východoněmeckého automobilu, který má místo čtyř kol mohutné končetiny. Obecně se jí říká Kráčející Trabant, ale autor ji nazval Quo vadis? Je umístěna na zahradě Lobkovického paláce, v němž sídlí velvyslanectví Spolkové republiky Německo a symbolizuje hromadný útěk východních Němců v létě a na podzim roku 1989 právě přes toto pražské velvyslanectví. Malou Stranu totiž tehdy zaplavily stovky opuštěných trabantů s oválnou etiketou DDR na zadním skle, zatímco jejich majitelé s celými rodinami hledali azyl na zahradě ambasády. Laminátovou sochu, původně vystavenou na Staroměstském náměstí, dostalo Fórum pro soudobé dějiny v Lipsku, zde je od podzimu 2001 bronzový několikatunový odlitek.

V samém centru Prahy, v pasáži paláce Lucerna, je zavěšena žertovná plastika svatého Václava sedícího na břiše svého chcíplého koně. Je vysoká 4,7 m, dlouhá 2,9 m a je zhotovená z polystyrenu a epoxidové pryskyřice. Pochází z roku 1999 a původně byla umístěna na dolním konci Václavského náměstí. Na současné místo bylo instalována díky Dagmar Havlové, švagrové bývalého prezidenta a majitelce Lucerny, která s autorem uzavřela smlouvu, podle níž tam bude dílo viset do té doby, než bude v zemích Koruny české obnovena konstituční monarchie. Plastika je vděčným objektem fotografujících turistů, na něž z výklenku nad schodištěm shlíží bysta ing. Vácslava Havla, stavitele Lucerny. 

Žádné komentáře:

Okomentovat