pátek 13. června 2008

Co jsem také přečetl __________________Kemp Žebrákov

Pravidelné čtvrteční fronty na nové knihy jsou už jen vzpomínkou na špatné centrální řízení socialistického plánovaného hospodářství. Nepamatuji, že by v posledních letech nastal v knihkupectví Marie Bedrníčkové zvýšený zájem čtenářů o nějakou knihu. O výjimku se na jaře postarala až kniha Jiřího Slavíčka.

Čtenářům z kteréhokoliv jiného regionu nicneříkající název Kemp Žebrákov má ve Světlé příchuť senzace. Zvláště když autor v úvodu publikace neuvádí – jak je v mnoha případech obvyklé – že jde o podobnost čistě náhodnou. Ono by to ani nešlo, protože při psaní evidentně vycházel z dobré znalosti prostředí a z vlastních zkušeností. Některé podrobnosti jsou až zarážející, jiné jsou naopak takzvanou básnickou licencí, kdy se autor nedrží reality, ale nakládá s ní dle svého uvážení. Takže v případě této knihy o literární fikci jde i nejde současně.
Středostavovská holandská rodina sestávající z Pera, zaměstnance jedné utrechtské pojišťovny, jeho manželky Lisy a kluků – dvojčat Bora a Sora, se s obavami vydává na čtyřtýdenní dovolenou do Česka, pro ně neznámé země bývalého východního bloku, kde mají na selském gruntě strávit měsíční dovolenou, kterou si zajistili přes cestovní kancelář. Jejich počáteční obavy se rychle rozplývají, když na Vysočině v malé vesničce Žebrákov nedaleko Světlé nad Sázavou nacházejí příjemný malý kemp na statku, kde je přivítá sedlák Franta Stuchlík a jeho žena Květa. Nastávají situace úsměvné i vážné, které autora usvědčují z velice dobré znalosti místních reálií, které si jen tu a tam dotvořil… Nedaleký mlýn například představuje jako Hanyšův a jeho majitele jako Adriána Bradáče, majitele deseti butiků s textilem.

Knihu vydalo pražské Nakladatelství ISLA – Ing. Michal Slavíček.

Žádné komentáře:

Okomentovat